La Fundació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà espera el vistiplau de la Generalitat per obrir la llar-residència

L'entitat ha finalitzat les obres d'adequació de l'antic Hotel del Blat de Terradelles, que ha d'oferir 24 places per a persones amb discapacitat intel·lectual de la comarca

Joan Obiols
19 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 18:56h
L'equipament se situa al nucli de Terradelles (Bagà)
L'equipament se situa al nucli de Terradelles (Bagà) | Joan Obiols
El projecte per convertir l'Hotel del Blat de Terradelles (Bagà) en una llar-residència per a persones amb discapacitat intel·lectual va per bon camí. La Fundació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà ha fet els deures durant els últims mesos i ja ha finalitzat les obres d'adequació de l'equipament. Ara, el projecte està en mans de la Generalitat, que ha d'aprovar la normativa del nou espai, inscriure'l al registre d'establiments socials i obrir la convocatòria de places públiques residencials.

La gerent de la Fundació, Ester Comellas, espera que la Generalitat concerti les 24 places que oferirà la nova llar-residència, ja que l'entitat ha complert amb els requisits que demanava Drets Socials de disposar d'un espai equipat i adaptat a la normativa del Departament. La pilota és a la teulada de la Generalitat, que ha de verificar-ho i resoldre els tràmits. Serà el pas previ a la convocatòria del concurs de places públiques, tal com es contempla al pressupost del Govern.

Mentrestant, la Fundació buscarà fonts de finançament que assegurin la continuïtat del projecte, ja que l'entitat ha pagat tota l'obra amb fons propis i no disposa de més diners. Comellas ha detallat que s'han explorat vies de subvencions i que s'ha trucat a la porta d'entitats bancàries. La previsió és que si tot segueix com està previst, l'obertura del nou espai hauria de ser una realitat a mitjans del 2023

El projecte de la nova llar-residència es va presentar el passat mes d'abril, quan la Fundació va decidir fer un pas endavant amb la compra de l'Hotel del Blat per transformar-lo en una llar-residència. La maniobra vol donar resposta a la mancança història de places residencials per a persones amb discapacitat intel·lectual a la comarca. Des de l'any 2000 la xifra és la mateixa: només se'n disposa de 12 i estan plenes.

Comellas ha remarcat la urgència d'adquirir més places per donar cobertura a les 26 persones en llista d'espera. Alguns d'aquests usuaris es troben en una situació molt fràgil, vivint amb els pares que superen els 80 i 90 anys. La gerent ha alertat que en qualsevol moment es pot donar una situació d'urgència social sense capacitat per resoldre-la.