Els ajuntaments del Lluçanès convoquen la consulta del 26-J

Si els 13 municipis opten per pertànyer a la nova comarca, la decisió es ratificarà als respectius plens | En cas que el “sí” no sigui majoritari, el protocol s’haurà de refer sobre la marxa

Redacció Osona.com
17 de juny del 2015
Actualitzat el 21 de juny a les 22:20h

Els 13 alcaldes del Lluçanès, al santuari dels Munts. Foto: Consorci del Lluçanès


Prats de Lluçanès convocarà aquest dimecres, 17 de juny, el procés participatiu que tindrà lloc el 26 de juliol, on els veïns decidiran si volen que el Lluçanès esdevingui la 43a comarca de Catalunya. La convocatòria es farà a les 21:00 hores, en el marc del primer ple de la legislatura, encapçalat pel nou alcalde Isaac Peraire (ERC).

Els altres ajuntaments del Lluçanès faran la convocatòria en els propers dies, de la mateixa forma i seguint el procediment establert amb el Departament de Governació i Relacions Institucionals de la Generalitat. A la consulta hi podran participar els majors de 16 anys i que s’hagin empadronat abans del 31 de desembre de 2014. Els habitants de la comarca hauran de respondre a la pregunta: “Vols que el teu municipi formi part de la comarca del Lluçanès?”. L’horari de la votació serà entre les 9 del matí i les 8 del vespre.

Un cop celebrada la consulta, si guanya el vot afirmatiu, els plens dels 13 municipis que conformen el Lluçanès decidiran si volen formar part de la nova comarca i, finalment, la Generalitat farà el decret que haurà d’aprovar el Parlament de Catalunya amb una llei per procediment de lectura única.

Joana Ortega, vicepresidenta de la Generalitat, en una recent visita a Prats de Lluçanès, va mostrar seu compromís perquè el Lluçanès esdevingui una comarca, si la ciutadania així ho decideix, abans del 2016.

La campanya que precedirà la consulta s’està preparant conjuntament entre tots els municipis i es donarà a conèixer ben aviat.

Els dubtes del ‘no’

Si el “sí” guanya als 13 municipis del Lluçanès, el protocol establert s’aplicarà segons el guió previst. En cas que hi hagi una sola població on l’opció guanyadora sigui el “no”, no queda massa clar com se solucionarà.

Cal recordar que la consulta no és vinculant i que el que realment té validesa jurídica són les decisions posteriors que es prendran al ple. En tot cas, no semblaria massa correcte que si la població del municipi ha votat negativament, el consistori porti l’aprovació contrària al ple.

Des del Departament de Governació i Relacions Institucionals no es fa cap pronunciament oficial i s’espera a veure els resultats. En tot cas, si es donés la circumstància que algun municipi no vol pertànyer al Lluçanès asseguren que es miraran de mantenir els “límits geogràfics” i, si no fos possible, es podria plantejar la reforma de la llei “des de zero”.