L'EMMB presenta un conjunt de projectes per «democratitzar» l'accés a la música

Les propostes van dirigides a persones que per raons socials o econòmiques, no practiquen activitats musicals

Joan Obiols
14 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 17:51h
Presentació aquest divendres a l'EMMB
Presentació aquest divendres a l'EMMB | Joan Obiols
L'Escola Municipal de Música de Berga (EMMB) ha presentat aquest divendres els diferents projectes de música comunitària que duran a terme durant aquest curs escolar. El seu director, Xavier Llobet, ha explicat que l'objectiu de les diferents iniciatives és "democratitzar" l'accés a la música i apropar-la a totes aquelles persones que per raons socials o econòmiques, no van al centre a fer música. El centre xifra en 400 el nombre d'alumnes que s'arriba amb aquesta iniciativa, i que se sumen als 500 que l'escola ja té matriculats.

Per una banda, es manté el projecte Superfilharmònics, creat per l'EMMB el curs 2014-2015, i que es dirigeix a alumnes 3r i 4t de primària de totes les escoles de Berga, Sant Jordi de Cercs i Avià, que s'ha incorporat enguany. És una iniciativa que es realitza en horari escolar i que ofereix classes de pràctica orquestral on cada alumne se li atorga un instrument. El resultat dels assajos es mostrarà el dissabte, 27 de maig, en una actuació conjunta entre totes les escoles a la plaça de Sant Pere, per interpretar músiques de La Patum.

Continua també les extraescolars als alumnes de 5è i 6è de primària per rebre classes grupals a l'EMMB i a l'alumnat de primària que forma part del programa de Serveis Socials del Centre Obert de Berga. Enguany, s'ofereix una activitat de sensibilització musical pel grup de 1r a 3r de primària i una proposta de teatre i expressió corporal pel grup de 4t a 6è.

Com a novetat durant aquest primer trimestre, l'alumnat de 4t treballarà una activitat que consisteix a crear composicions musicals en grup sobre la temàtica dels planetes i a partir de l'obra musical de Gustav Holst. El projecte, ideat i conduït pel director musical i creatiu Juanjo Grande, es pot duu a terme per una subvenció atorgada des de la Diputació de Barcelona. El 7 de desembre, es farà un concert conjunt al Teatre Municipal per compartir amb el públic el treball efectuat.

Una altra de les apostes d’enguany és l’ampliació de l’oferta d’activitats de curta durada, a través d’activitats gratuïtes i tallers de pagament. Per exemple, s’ha iniciat un taller de teatre i expressió corporal, i pròximament s’impulsarà un club de música adreçat a persones adultes. En aquest sentit, Xavi Llobet ha esmentat que un dels objectius és crear públic, ja que "el fet d’anar al club de música pot despertar les ganes d’anar a concerts".

L'EMMB manté el servei de sensibilització musical i musicoteràpia als alumnes de l'Escola d'Educació Especial Llar Santa Maria de Queralt. Mònica Roca, coordinadora de projectes de música comunitària de l’EMMB, ha detallat que l'objectiu "és despertar emocions i estimular de manera conscient un alumnat altament sensible a qualsevol estímul musical".

El regidor d'Educació, Eloi Escútia, ha valorat molt positivament la proposta que fa l'EMMB per a la democratització de la música i convertir-la un element essencial de la formació de la persona. D'altra banda, l'alcaldessa d'Avià, Patrocini Canal, s’ha mostrat contenta que el municipi pugui formar part del projecte. "La música és un element molt important de cohesió, d’igualar a tothom, i tot i que representa un esforç econòmic important pel nostre ajuntament, ho fem amb molt de gust", ha dit.
Arxivat a