Una empresa danesa vol instal·lar un parc fotovoltaic de 32 hectàrees i 42.000 plaques entre Fígols i Cercs

Els ajuntaments negocien amb la companyia l'obtenció de contrapartides en forma de beneficis pels veïns

Joan Obiols
11 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 20:27h
El terreny on s'instal·laria el parc fotovoltaic
El terreny on s'instal·laria el parc fotovoltaic | Cedida

L'empresa danesa European Energy fa passos endavant en la construcció d'un parc fotovoltaic de 32 hectàrees i 42.000 plaques en un terreny privat situat entre Fígols i Cercs. El projecte es troba en tràmits administratius, però ja compta amb el vistiplau de Red Eléctrica i resta a l'espera de l'aprovació de la Generalitat de Catalunya per començar les obres d'instal·lació. 

El pla va començar a caminar fa més d'un any i mig, segons ha explicat l'alcalde de Cercs, Jesús Calderer, a NacióBerguedà. Els promotors van contactar amb els consistoris de Cercs i Fígols per traslladar-los l'interès sobre el terreny perquè compta amb "dues grans virtuts". 

Per una banda, és molt pròxim a la subestació de la central tèrmica de Cercs, des d'on es distribuiria l'energia a la xarxa elèctrica. Per l'altra, disposa d'una superfície amb poc valor agrícola pel fet que anteriorment havia estat dedicada a l'explotació minera a cel obert.

De fet, aquest és un terreny amb molt d'atractiu per empreses de parcs fotovoltaics. Segons declara Calderer, l'Ajuntament ha rebut diverses companyies interessades perquè el camp se situa a només mig quilòmetre en línia recta de la central tèrmica, la qual funciona com a punt d'evacuació d'electricitat.

La proposta ja s'ha presentat davant els veïns de Fígols i Cercs, i no compta amb una gran oposició, segons explica Calderer. L'alcalde sosté que la majoria "es van mostrar convençuts, malgrat que també va sorgir algun dubte". Tanmateix, fonts consultades per NacióBerguedà han afirmat que hi ha persones dels dos municipis que s'estan organitzant en contra del projecte.

El batlle declara que els dos consistoris treballen perquè el parc tingui el mínim impacte visual, per això s'ha demanat a l'empresa la instal·lació de pantalles vegetals i el soterrament de les línies elèctriques. Calderer afirma que des de Sant Corneli "no es veuria".

Els dos ajuntaments també negocien amb l'empresa l'obtenció de contrapartides en forma de beneficis pels veïns. En aquest sentit, s'ha posat sobre la taula la rebaixa de la factura elèctrica o col·laboracions econòmiques per a les entitats. El projecte també comportaria la creació de 6 o 7 llocs de treball pels veïns dels pobles afectats, i suposaria un augment en la recaptació municipal, segons detalla Calderer.

El parc solar més gran del Berguedà
Si finalment el projecte tira endavant, Fígols i Cercs podrien comptar en els pròxims mesos amb el parc fotovoltaic de major envergadura del Berguedà. Per fer-se una idea de les dimensions, 32 hectàrees equivalen a 320.000 metres quadrats de terreny o una cinquantena de camps de futbol professional. Tot i això, segons l'alcalde de Cercs, es tracta d'un "camp mitjà tirant a petit".

Recentment, a Espinalbet, la possible instal·lació d'un parc solar de 9 hectàrees i 9.500 panells en unes pastures als peus del Cim d'Estela va aixecar una forta oposició entre els veïns. A diferència de Cercs i Fígols, el projecte mai es va presentar a l'Ajuntament de Castellar del Riu i finalment va quedar aturat.