El Berguedà estrena uns tallers de cantades en grup per a la gent gran

La iniciativa es durà a terme al casal Cívic de Bagà, l'Hospital de Dia Psicogeriàtric de Berga i la Llar de Gironella durant els mesos d'octubre, novembre i desembre

Joan Obiols
07 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 9:52h
Presentació de la iniciativa a l'Hospital de Berga,
Presentació de la iniciativa a l'Hospital de Berga, | Joan Obiols
Tres poblacions del Berguedà: Bagà, Berga i Gironella, estrenen el projecte "Grans Encants", una iniciativa per fer cantar en grup la gent gran de la comarca amb l’objectiu de què en gaudeixin col·lectivament.

En total, es realitzaran 6 sessions durant els mesos d'octubre, novembre i desembre en els tres centres participants: el casal Cívic de Bagà, l'Hospital de Dia Psicogeriàtric de Berga i la Llar de Gironella. El director de la iniciativa, Jordi Costa, ha explicat que es tracta d'una activitat dirigida a totes les persones grans, independentment de les seves qualitats musicals. "El projecte musical vol donar una oportunitat a una de les generacions que més han cantat, alhora que vol combatre l'estigma entorn la gent gran, la salut mental i la demència", ha dit.

En la primera sessió, els usuaris podran proposar les cançons que volen cantar i s'explicarà el mètode per aprendre les lletres. Costa ha detallat que es farà mitjançant l'escolta i la repetició de melodies. El resultat de tot plegat s'exposarà amb una gran cantada al Local del Blat de Gironella, el 20 de desembre, a dos quarts de 6 de la tarda. L'acte serà obert a tothom i es convida els familiars i persones cuidadores a assistir-hi i homenatjar la feina feta pels usuaris dels tallers.

Per participar en les diferents sessions de música grupal a Bagà i Gironella cal realitzar la inscripció presencialment al casal Cívic i a la Llar. A diferència de Berga, on la participació va dirigida a les persones usuàries del Psicogeriàtric, on tracten pacients amb demència. L'activitat és gratuïta, i rep el suport econòmic de la Diputació de Barcelona. 

La música és un dels últims records que la memòria esborra, ha explicat Joana Rodríguez, directora d'infermeria de l'Hospital de Berga, qui ha celebrat la iniciativa. Rodríguez ha relatat casos de pacients amb demència que no recorden coses que se'ls ha explicat fa una estona, però sí que són capaços de recordar les cançons que van aprendre de joves. I ha celebrat que "pot ser un hàndicap per aquestes persones". Míriam Oro, dinamitzadora del casal cívic de la Llar de Gironella, s'ha mostrat molt satisfeta amb la idea de crear un espai per a persones grans on realitzin una mateixa activitat.

Per la seva banda, la consellera d'Atenció a les persones, Anna Maria Serra, ha explicat que el projecte s'ha adaptat a la realitat social de la comarca: "El Berguedà és una comarca rural, amb una taxa d’envelliment molt alta i amb molta dispersió geogràfica; això fa que sigui un territori on les persones grans pateixin aïllament". La iniciativa vol crear un espai de trobada entre les persones grans: "Considerem la cultura com a un eix vertebrador de cohesió social, amb capacitat real de propiciar un canvi que permeti dibuixar un escenari nou d’intercanvis proactius i positius entre els berguedans, i el projecte Grans Encants n’és un clar exemple", ha dit Serra.
 



 
Arxivat a