El govern de Berga licita les obres del projecte de transformació del carrer Harmonia

Es procedirà a l'enderroc de diversos edificis de titularitat municipal i es reurbanitzarà tot l'espai

Joan Obiols
06 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 17:39h
Aspecte actual del carrer Harmonia de Berga
Aspecte actual del carrer Harmonia de Berga | Joan Obiols
El govern de Berga ha aprovat aquest dijous la licitació de les obres del projecte de transformació d'un tram del carrer Harmonia, que preveu l'enderroc de diversos edificis i la reurbanització total de l'espai.

Ara, les empreses tenen 20 dies per presentar les seves ofertes per assumir l'obra. Després, el guanyador haurà d'iniciar les obres, entre finals d'any o inicis del 2023, i dur-les a terme en un termini de 9 mesos. El regidor d'Urbanisme, Aleix Serra, ha explicat que les obres es faran per fases, de manera que es pugui garantir el pas de vehicles pel carrer Buxadé. Els treballs tenen un pressupost que ronda els 600.000 euros, i és finançat a través del Pla General d’Inversions (PGI) de la Diputació de Barcelona.

L'obra preveu enderrocar diversos edificis de propietat municipal als carrers Buxadé i Harmonia, i es reurbanitzarà completament el carrer Harmonia, des del carrer Buxadé fins a la travessera d’Harmonia. L'eixamplament de la zona serveix per desviar el trànsit que actualment passa pel carrer Buxadé i fa un revolt tancat a la travessera d'Harmonia, sobretot per implicar un esponjament de la zona, que presenta una important degradació.

L'enderroc dels edificis farà que hi hagi més assolellament als habitatges del voltant, de manera que sigui un incentiu per rehabilitar-los. Serra ha defensat que amb l'actuació el barri guanya "un espai de qualitat", amb un nou enjardinat amb herba natural i arbres, i un mirador que s'enfocarà al sud de la ciutat. "Passarà de ser un racó tancat on no passa ningú, a ser una nova zona oberta que esperem que generi molta més activitat al barri", ha dit Serra. 

L’alcalde de Berga, Ivan Sànchez, ha destacat que és "la inversió més important de la legislatura" i ha defensat la inversió al barri vell: "Teníem clar que les inversions importants de ciutat les volíem destinar al cor de Berga, al barri vell". L'alcalde ha afegit que per poder revertir l'actual estat d'abandonament i degradació del barri vell cal treballar a tres mans: "D’una banda, a nosaltres ens pertoca invertir i actuar en allò que és nostre, els edificis que són propietat de l’ajuntament, però també és important que els propietaris d’edificis, hi creguin i apostin per aconseguir que cada vegada hi hagi més vida al barri vell. Tampoc podem oblidar que hi ha uns tercers responsables que són els bancs i els fons voltors, ja que no serveix de res tenir una propietat tancada i que es vagi deteriorant. En aquest sentit, crec que les tres parts hem d’avançar en paral·lel". 
 
Els veïns celebren el projecte i demanen millores en l'aparcament
Per la seva banda, la presidenta de l’associació del Capdamunt de la Vila, Roser Farràs, ha expressat satisfacció amb el projecte i ha recordat que "fa molts anys que els veïns l'esperem". Farràs ha dit que estan contents perquè suposa la millora més important que es fa a la zona des de fa molts anys, i ha celebrat que se sumi a iniciatives transformadores com Cal Blanxart. La presidenta de l'associació ha avisat que els veïns de la zona "seguiran al peu del canó" controlant que tot es desenvolupi correctament.

A banda, Farràs ha aprofitat per exposar demandes sobre més zones d'aparcament: "No calen grans construccions, amb 6 o 8 ja faríem", ha dit. Els veïns pateixen moltes dificultats per estacionar els vehicles i demanen al consistori que estudi diferents opcions. L'alcalde i el regidor han entomat la proposta i han respost que buscarien possibles solucions després de finalitzar les obres i veure com funciona la mobilitat a la zona. Serra ha destacat que en l'àmbit de l'aparcament, hi ha previst regularitzar els estacionaments a la zona de Santa Magdalena.

Esponjament i reurbanització d’una zona degradada del Barri Vell
L’objectiu de l’obra és esponjar i millorar un tram del Barri Vell que les últimes dècades ha patit un progressiu procés d’abandonament i degradació, fet que permetrà augmentar l’assolellament d’un bon nombre d’edificis i la creació d’un nou espai de relació social i un mirador cap al sud.
 
La reurbanització del tram del carrer Harmonia projectat, amb un àmbit d’actuació de prop de 600 m2, implicarà l’eixamplament del vial, la renovació completa del paviment amb llambordes de pedra natural, la instal·lació de nou mobiliari públic i la substitució i soterrament de serveis obsolets, així com la creació d’una petita plaça, un nou espai enjardinat amb arbres i una zona de mirador en direcció al sud de la ciutat.
 
Actuació prevista pel POUM del 2005 i prioritzada del Pla d’Acció Local del 2021
El Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Berga, aprovat definitivament l’any 2005, preveia aquesta actuació d’enderroc d’edificis per ampliar el carrer Harmonia i l’any 2006 l’Ajuntament de Berga ja va expropiar alguns dels edificis per enderrocar-los.

Posteriorment, l’any 2010 es va redactar un primer projecte de reurbanització, en l’àmbit del Pla de Barris. Passats més de 10 anys sense que s’executés l’obra, aquesta actuació va ser una de les prioritats que van sorgir del Planificació estratègica integral del Barri Vell i altres àrees urbanes de Berga aprovat el 2021, un pla estratègic basat en les Agendes Urbanes que detallava les principals millores a dur a terme al Barri Vell i al conjunt de la ciutat.

D’altra banda, el veïnat d’aquest sector del nucli antic han reclamat en diverses ocasions l’execució del projecte, per tal de revertir el procés de degradació del barri. El projecte d’obra que ara es licita, redactat enguany per l’arquitecte Joan Manuel Serarols Ballús, és una actualització del projecte del 2009.
Arxivat a