Ramaders del Berguedà recullen les vaques que han passat l'estiu a la muntanya de Llessui

Vaquers de diferents punts del país han portat 1.200 animals a la Vall d'Àssua per les característiques úniques de les seves muntanyes

Redacció
06 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 9:28h
Les vaques baixant de la muntanya de Llessui
Les vaques baixant de la muntanya de Llessui | ACN
Una trentena de ramaders s'han reunit aquest dimecres a la cabana del vaquer de Llessui per replegar els animals i tornar-los cap a casa. Vaquers del BerguedàPallars Sobirà i Jussà, el Ripollès, el Solsonès o la Cerdanya porten els animals a aquesta muntanya per la seva extensió i la facilitat de maneig del bestiar.

Els ramaders es reparteixen per la muntanya i la pentinen pam a pam recollint totes les vaques i agrupant-les en una gran esplanada. Tot seguit, cadascun d'ells separa els seus animals i amb camions les tornen cap a casa.
 

Un vaquer aturant un ramat de vaques. Foto: ACN


En total, unes 1.200 vaques. Enguany, la manca de pastures a causa de la sequera finalment no ha fet avançar el retorn dels animals, tal com es temien els ramaders a començaments d'estiu. Josep Anton Canudes, ramader del Berguedà, ha explicat que les pluges del mes d'agost van fer reverdir la muntanya i finalment els animals han estat bé a la zona. 
 
Cada cop són menys els ramaders que tornen cap a casa amb els animals a peu, utilitzant els camins transhumants. Pràcticament, tots els carreguen als camions, ja que molts dels que porten animals a Llessui venen de lluny. Ramon Pellicer, també del Berguedà, ha reconegut que fa anys que porta part del seu bestiar a passar l'estiu a la zona per les condicions de la muntanya, única al país per l'extensió i les característiques.
 

Cada cop són menys els ramaders que tornen els animals a casa a peu. Foto: ACN


Són quilòmetres i quilòmetres de muntanya sense cap arbre. Un aspecte que fa que la visibilitat de les vaques sigui molt més fàcil que a altres llocs. Pellicer ha elogiat la figura del vaquer, l'Albert Baqueró, que ha passat quatre mesos a Llessui vetllant dia i nit pel benestar dels animals. Qualsevol mínim incident en alguna vaca, Baqueró, la comunicava immediatament al propietari. Poder disposar d'un vaquer tot l'estiu és un punt fort d'aquesta muntanya per tots els ramaders.
 
Les vaques, totes amb ramada, han abandonat aquest dimecres les pastures d'alta muntanya, a uns 1.900 metres d'alçada, per tornar cap a casa, abans ser sorpreses per la primera nevada. I els vaquers, tots, s'han mostrat satisfets per com han baixat els animals.