1 de 10
SOCIETAT

El Berguedà torna a omplir-se d'activitats per sensibilitzar sobre la salut mental

Durant tot el mes d'octubre, es duran a terme desenes d’activitats esportives, culturals, de promoció, lúdiques i artístiques en diferents punts de la comarca

Presentació a la biblioteca de Puig-reig | CCB
per Redacció, Berga, Catalunya | 5 d'octubre de 2022 a les 18:55 |
El Berguedà torna a unir forces un any més per commemorar el Dia Mundial de la Salut Mental sota el lema "Som comunitat, fem salut mental". El dilluns 10 d’octubre, les entitats i serveis del Berguedà, amb el suport del Consell Comarcal del Berguedà, organitzen diferents activitats arreu de la comarca amb l’objectiu de sensibilitzar la població i fer palès que les malalties mentals són un problema viu i real de què cal prendre consciència i eliminar l’estigma que porta associat.

Desenes d’activitats esportives, culturals, de promoció, lúdiques i artístiques ompliran el calendari del 10 d’octubre, i s'allargaran durant tot el mes. El Consell Comarcal i les entitats participants volen donar opcions de tota mena a la població perquè creïn comunitat, siguin partícips dels diferents actes i s’impliquin en la lluita contra les malalties mentals.


Els actes de commemoració del Dia Mundial de la Salut Mental començaran amb la Caminada per la Salut Mental, que arrencarà davant de les Germanes Hospitalàries, a la plaça dels Països Catalans de Berga, on també es farà un esmorzar saludable per agafar forces.

A les sis de la tarda, a la Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet de Berga, tindrà lloc la xerrada "L’Art com a superació de les malalties físiques i mentals", vinculada a la història del dibuixant del conegut Snoopy, Charles Schulz, que enguany fa 100 anys del seu naixement.


Un cop finalitzada la xerrada, s’inaugurarà a la Biblioteca de Berga l’exposició de Parelles Artístiques, un projecte que recorrerà tot el Berguedà i que es podrà veure a les biblioteques de Puig-reig, Berga, Gironella i Bagà. Es tracta d'un projecte que consisteix en la creació d’obres de diferents àmbits de l’art realitzades per parelles, un dels quals està vinculat a recursos de salut mental. El programa facilita que les persones participants gaudeixin de l’art com a forma d’expressió i creixement.

La implicació de les biblioteques de la comarca no acaba amb aquest acte i durant tot el mes d’octubre es podran trobar en el seu catàleg, llibres i pel·lícules relacionades amb la salut mental. A més, qualsevol persona que visiti una biblioteca trobarà un sofà per seure i una persona per parlar amb ella sobre salut mental.

"Cultura i Ment" és el títol sota el qual s’emparen diferents activitats que pretenen unir ambdós conceptes. El Club de Lectura Comarcal tindrà lloc el dimecres 26 d’octubre a Montmajor i estarà dedicat a la salut mental. "Sola", de Carlota Gurt, és la lectura triada per aquest mes tan especial. L’acte comptarà amb la presència de l’autora i també es farà una visita prèvia al Museu del Bolet de Montmajor.

L’Hora del Conte també canviarà el seu contingut habitual durant tot el mes i es dedicarà a explicar contes per a la salut mental. "On s’amaga el monstre del carrer" és el títol del llibre de Núria Clemares que es podrà escoltar a les biblioteques de Puig-reig, Berga i Gironella.

A tot això, durant tot el mes es difondran vídeos promocionals de lluita contra l’estigma a les pantalles i xarxes socials de les institucions i entitats participants, a més, els vídeos també s'emetran a la Televisió del Berguedà. També en aquesta línia de difusió pública, durant els dissabtes del mes d’octubre Ràdio Gironella donarà un espai de 20 minuts per tractar la salut mental des de diferents perspectives.

Per la seva part, la Fundació Horitzó, durant tot el mes d’octubre, regalarà un llibre per la compra d’una peça de roba, a més, hi haurà un taller d’arts plàstiques obert a tothom que tindrà lloc el dimarts 11 d’octubre a dos quarts de 10.

El dijous 3 de novembre, la Biblioteca de Gironella acollirà una xerrada sobre alimentació i benestar emocional a càrrec de Mar Gargallo i Xevi Capdevila, de l’Institut Català de la Salut.

Sota el lema "Som comunitat, fem salut mental", el Consell Comarcal del Berguedà i les diferents entitats organitzadores animen tothom a participar en les activitats.

En la seva intervenció, la consellera Anna Maria Serra ha exposat que la salut mental és una realitat que "a tots ens tocarà viure". "És una tasca ingent que s’ha de realitzar i des del Consell som al costat de les entitats de la comarca per fer-ho possible. Com a comunitat no som prou conscients de la problemàtica de la salut mental, és un tabú que hem d'afrontar", ha dit. En aquest sentit, ha animat la població a participar de les activitats i ha agraït el treball de les biblioteques de la comarca i de la Taula de Salut Mental en aquest àmbit.
 

Participació