Les residències del Berguedà inicien la campanya de vacunació contra la Covid i la grip

Aquesta primera fase es dirigeix a les persones que viuen i treballen en residències i als majors de 80 anys

Joan Obiols
30 de setembre del 2022
Actualitzat a les 12:20h
A Berga la campanya ha començat a la residència de les germanetes de Queralt
A Berga la campanya ha començat a la residència de les germanetes de Queralt | Joan Obiols
Salut ha iniciat al Berguedà la campanya de vacunació de la segona dosi de reforç de la Covid i la vacuna contra la grip. Aquest dimarts es van posar les primeres dosis a l'Alt Berguedà i aquest divendres ha començat a Berga, a la residència Nostra Senyora de Queralt. La primera fase de la campanya es dirigeix a les persones que viuen i treballen en centres residencials i als majors de 80 anys, que són el col·lectiu amb més risc en cas de patir alguna de les malalties. En aquests casos, els equips d'atenció primària s'estan desplaçant a les residències i domicilis per administrar la vacuna.

El departament preveu tenir cobertes totes les residències de la comarca abans del 17 d'octubre, data en què s'obrirà la vacunació amb cita prèvia a persones de 60 a 79 anys, sanitaris i a la resta de la població amb criteris de risc de complicacions de la Covid. La vacunació es traslladarà a l'ambulatori de Berga i als consultoris locals d'arreu de la comarca, i es podrà establir cita presencialment als centres, via telèfon o per internet. En total, Salut estima que la campanya es dirigeix a 20.000 persones al Berguedà i que finalitzarà a finals de novembre.

Teresa Sabater, directora del sector Berguedà, Bages, Solsonès i Moianès del Servei Català de Salut, ha remarcat la importància de la segona dosi de record de la Covid per evitar que la pèrdua d'anticossos provoqui un increment de la incidència del virus i sorgeixi una nova variant. El Departament vol ser previsor de cara a l'hivern, quan es preveu un augment dels casos de Covid i una onada de casos de grip, ja que serà el primer sense mesures des de l'inici de la pandèmia. Per la seva banda, Judit Verdaguer, referent d'atenció a la ciutadania del CAP Berguedà, ha afirmat que la segona dosi de record de la Covid "és molt segura i està adaptada per fer front a les variants actuals d'Òmicron".

La campanya de la dosi de reforç de la Covid s'ha fet coincidir amb la vacunació de la grip, que es focalitza a persones de més de 60 anys, professionals de la salut, persones embarassades i persones amb malalties cròniques. Les persones grans reben una vacuna d'alta càrrega que mostra protecció durant tot l'hivern.

De moment els equips d'atenció primària es desplacen als centres per vacunar els residents i professionals. Tanmateix, les persones de 80 anys o més que es vulguin vacunar, tant de la grip com la segona dosi de record de la Covid, poden demanar hora al seu centre de salut habitual. També hi ha equips que estan trucant proactivament a aquestes persones per planificar la seva vacunació.

Pels majors de 60 anys i per la resta de la població amb risc, les cites per vacunar-se estaran disponibles a partir del 10 d'octubre i es podran començar a vacunar a partir del 17 d'octubre. Poden demanar cita per la vacuna de la grip i la Covid a la Meva Salut, via telèfon o presencialment al CAP habitual. La vacunació es farà als centres d'atenció primària o en espais habituals on es vacuna durant la campanya de la grip. No es preveu l'obertura de punts de vacunació poblacionals.

89.000 vacunes contra la Covid al Berguedà
Des de l'inici de la campanya de vacunació contra la Covid, al Berguedà s'han administrat gairebé 89.000 dosis. La cobertura a la comarca és més del 78%. La pauta completa està administrada en el 90% de les persones de més de 60 anys. La campanya de vacunació no s'ha aturat mai, només en el darrer mes s'han administrat 150 dosis a la comarca.


 
Arxivat a