1 de 10
SOCIETAT

El Consell Comarcal reedita una nova edició del llibre de geografia del Berguedà

La darrera edició datava de 1985 i havia quedat obsoleta

Presentació al Consell Comarcal del Berguedà | CCB
per Redacció, Berga, Catalunya | 27 de setembre de 2022 a les 18:50 |
El Consell Comarcal del Berguedà ha reeditat el llibre de geografia del Berguedà que es lliurarà a totes les escoles de primària, centres de secundària i biblioteques de la comarca per tal que els alumnes puguin utilitzar-lo com a material d’estudi i consulta. En total s’han editat 300 exemplars d’aquesta nova edició amb el títol "El Berguedà. Un ric passat amb projecció de futur". Es tracta d'una actualització del llibre "Estudi del Medi – Geografia del Berguedà", de Ferran Badal i Carles Guzman que data del 1985.

En aquesta nova edició s’ha actualitzat la informació que estava desfasada i s"hi ha incorporat noves fotografies actuals i d’arxiu. Tal com explica la consellera de Cultura, Araceli Esquerra, "el llibre de geografia del Berguedà havia quedat obsolet i feia molts anys que no havia estat revisat i reeditat.


Per aquest motiu ens vam plantejar fer aquesta reedició per posar-lo al dia, era una feina que calia fer". La nova edició recull actualitzacions de dades de població o índex econòmics. Esquerra ha recordat que aquest llibre l’han fet servir milers d’alumnes des de la seva publicació el 1985: "Molts joves han estudiat i après sobre la geografia de la comarca amb aquest llibre. Forma part de la història de l’ensenyament del Berguedà".

"El Berguedà. Un ric passat amb projecció de futur" té un total de 173 pàgines i està dividit en sis àmbits en els quals es pot trobar informació sobre els 31 municipis de la comarca, la seva història i art, el relleu, la hidrologia, el clima, la vegetació i la fauna, el poblament i l’evolució de la població, així com els sectors i activitats econòmiques i finalment, el patrimoni natural i cultural i festiu.


Com es va fer?


Inicialment, es va mantenir converses amb representants dels diferents centres i ajuntaments per explicar-los el projecte i buscar complicitats. Alhora es va contactar amb professors i experts de diferents àmbits per tal de comptar amb un equip de treball multidisciplinari. Han estat aquests professionals els que han revisat el contingut i l’han actualitzat, donant suport a l’historiador Albert Rumbo, que ha estat el redactor final del text d’aquesta nova edició. El grup de treball ha estat integrat per Marina Almenara, Ferran Badal, Eduard Barcons, Rosa Català, Mònica Corominas, Margarida Espelt, Carme Freixa, Queralt Gonfaus, Anna Lladó, Bet Mas, Montse Molins, Xavier Pedrals, Marisol Pereiro i Ignasi Soler.

Dos formats


El llibre té dos formats d’edició, una amb tapa més tova per a les escoles perquè els alumnes i professors el puguin fer servir amb més facilitat. En aquest cas, el llibre tindrà enllaços de consulta als peus de pàgina com a complement de la informació, ja que s’ha creat una web per tal d’anar actualitzant les dades. En una segona fase, es preveu fer una edició de tapa més dura amb l’objectiu que es pugui comprar a les llibreries com una obra general de consulta de la comarca.

 

Participació