El Consell presenta el primer Programa Comarcal d'Habitatge del Berguedà

El document analitza les principals problemàtiques que afecten la comarca i estableix un pla d'acció que s'haurà de desplegar i adaptar a cada municipi

Assistents a l'acte de presentació del Programa Comarcal d'Habitatge. | CCB
per Joan Obiols, Berga, Catalunya | 22 de setembre de 2022 a les 19:40 |
La Torre Nova de Cal Pons a Puig-reig ha acollit l'acte de presentació del Programa Comarcal d'Habitatge del Berguedà. L'estudi per conèixer les problemàtiques relacionades amb l'habitatge consta d'una anàlisi, una diagnosi i un pla d'acció. L'elaboració del programa ha estat encarregat a la cooperativa Celobert i ha comptat amb la participació del Consell Comarcal i ajuntaments, ciutadans i el sector privat. Un dels primers passos que formula és elaborar un estudi per a la mobilització i l'explotació del parc d'habitatge públic de la comarca, amb el suport tècnic de la Diputació de Barcelona.

L'anàlisi s'ha fet durant la primera meitat del 2022 a través d'una enquesta a 19 municipis, una enquesta ciutadana amb la participació de 77 persones i una entrevista amb agents privats. De tot plegat se n'ha extret una diagnosi que assenyala les necessitats, inquietuds i problemàtiques en l'àmbit. Entre les quals, destaca la manca d'habitatge de lloguer, les condicions de conservació dels edificis, la manca d'inversió pública en matèria d'habitatge o la presència d'habitatge buit, entre moltes d'altres. En l'àmbit personal, els berguedans troben que manca oferta d'habitatges que s'ajustin a les seves necessitats i troben dificultats per pagar aigua, llum i gas, el lloguer o hipoteca, les millores als habitatges o accedir a una vivenda.


Paula Martí, de la cooperativa Celobert, ha explicat que les problemàtiques relacionades amb l'habitatge afecten especialment els joves, de manera que dificulta la possibilitat de quedar-se a la comarca o que vingui gent de fora a viure-hi. Per la seva banda, el president del Consell Comarcal, Josep Lara, també ha afegit que un dels problemes que "comença a preocupar amb força" és l'abundància de pisos turístics i segones residencies, especialment a la zona de l'Alt Berguedà. En aquest sentit, com a president del Consell Comarcal, té previst convocar un Consell d'Alcaldes per abordar el tema i establir uns topalls.

Amb les principals problemàtiques sobre la taula, s'ha establert un pla d'acció, que s'haurà d'adaptar i desplegar a través d'una taula conjunta amb els ajuntaments i de manera consensuada. Des del Consell es mostren disposats a acompanyar els governs locals en aquest procés, ja que són els consistoris són els que tenen competència en l'àmbit de polítiques d'habitatge.


Es tracta del primer estudi que es realitza a escala comarcal sobre l'habitatge. "Volíem partir d'una anàlisi per fomentar els lloguers assequibles, perquè la gent pugui viure-hi i els joves no marxin", ha explicat Lara. Per la seva banda, la consellera d'Habitatge, Ariadna Herrada, ha assenyalat que l'estudi té una continuïtat. "És un punt de partida per començar a desenvolupar accions concretes des dels municipis, que són els que tenen competència en l'àmbit de l'habitatge. A més, està previst que en els pròxims mesos ses pugui fer feina perquè es disposa d'ajuda tècnica de la Diputació".

Al mateix acte, s’ha presentat el projecte "Viu al Berguedà", impulsat per l’Agència de Desenvolupament i emmarcat dins del Programa Comarcal d’Habitatge. Es tracta d’una pàgina web que aplega tota la informació de servei necessària per instal·lar-se a viure a la comarca. Aquí s’hi pot trobar l’oferta d’habitatge de les immobiliàries, un recull detallat de tots els serveis municipals que ofereixen els 31 ajuntaments de la comarca i l’oferta de transport públic per arribar-hi. Així mateix, en un sol clic, s’accedeix a informació d’ofertes laborals i formatives així com un llistat d’empreses i els principals recursos turístics del Berguedà.

Lluís Vall, president de l’Agència de Desenvolupament ha explicat que "Viu al Berguedà és una invitació a descobrir la comarca, a dir alt i clar que és un bon lloc per viure-hi aprofitant tots els serveis que ofereix, per treballar-hi i per gaudir de la natura i el seu patrimoni industrial i cultural".

La informació d’aquests recursos no estava agrupada en una sola plataforma. "Per això hem dissenyat un espai digital on trobar tot el que és necessari per a aquelles persones que es plantegin fer un canvi a les seves vides i establir-se en una comarca que té molt per oferir i que encara és desconeguda", ha dit Vall.

En aquest enllaç, es pot consultar el Programa Comarcal d'Habitatge complet

 

Participació