El Teatre Lliure es trasllada a Berga a través del programa «Perspectives»

Les propostes es duran a terme entre el 24 de setembre i el 13 d'octubre al Teatre Municipal

Redacció
22 de setembre del 2022
Actualitzat a les 16:25h
Presentació del programa Perspectives 2022-23
Presentació del programa Perspectives 2022-23 | Teatre Lliure
"Perspectives" és el nom del programa pilot que veu la llum aquesta tardor a dotze municipis barcelonins amb l'objectiu d'establir vincles ferms i perdurables entre el teatre i el territori. En aquest sentit, Berga acull i programa la Perspectiva social, la qual compta amb la representació de l'obra "Síndrome de gel" al Teatre Municipal, junt amb les activitats "Cosmos" i "Taula" a la Sala Casino. Aquest paquet d'activitats, que es durà a terme entre el dissabte 24 de setembre i el dijous 13 d'octubre, permet apropar la programació i manera de treballar del Lliure a altres poblacions fora de Barcelona, oferint un conjunt d'activitats amb el segell de qualitat del Lliure.
 

"Amb Perspectives, el Lliure comparteix el seu relat artístic amb altres institucions del territori -plantejant un model sostenible que defuig la comercialització- i ofereix la seva programació, social i educativa en un nou model que fa arribar a tota la demarcació de Barcelona", ha explicat durant la presentació del programa comú Juan Carlos Martel Bayod, director del Teatre Lliure.

D’altra banda, Joan Carles Garcia Cañizares, president delegat de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, ha volgut remarcar que "amb aquest programa, la Diputació fa possible que el Teatre Lliure estengui la seva activitat més enllà de la ciutat de Barcelona i presenti les seves propostes culturals innovadores a la resta del territori" i també ha expressat la voluntat de la Diputació perquè "aquest projecte tingui continuïtat en pròximes edicions i arribi a més municipis, establint vincles ferms i perdurables, que ens permetin seguir facilitant l’accés a la ciutadania a la cultura de qualitat".

Així doncs, Perspectives permet gaudir de l'activitat cultural del Lliure d’una manera més completa i accessible a través de dos paquets d'activitats escèniques, culturals i educatives: la Perspectiva social i la Perspectiva de futur. Les Perspectives són paquets d’activitats que ofereixen produccions escèniques amb el segell de qualitat del Teatre Lliure, acompanyades d'altres d’experiències culturals i educatives fora dels escenaris que les contextualitzen.

La Perspectiva de futur es desplega al voltant del muntatge per a públic familiar Frank, una adaptació del conte homònim de Ximo Abadía sobre el dictador Francisco Franco, dirigida per Clara Manyós i Xesca Salva estrenada a l’Espai Lliure el maig del 2021. L'espectacle es completa amb dues produccions nascudes de la proposta educativa La caixa del Lliure, un dispositiu que reprodueix en petit la caixa escènica d’un teatre i que facilita que els infants puguin expressar-se a través del joc teatral. Es podrà veure la translació que Marina Baixas i Júlia Mata n'han fet amb IMPOSSIBLE? i la feta per Magda Puig Torres a Infinitus.

La proposta cultural d’aquesta Perspectiva inclou dues activitats: el Taller de petites crítiques a partir de Frank, dirigit per la responsable del Servei educatiu del Teatre Lliure Alícia Gorina, i per les projeccions del cicle Clàssics per a criatures. Els municipis podran escollir entre mitja dotzena d'adaptacions per a infants en format audiovisual dels grans clàssics teatrals, creades a partir d’un treball conjunt de dramaturgs, entre els quals Jordi Oriol, Helena Tornero, Lucía Miranda o Victoria Szpunberg, i il·lustradors visuals com Riki Blanco, Ana Yael o Pau de Nut.

La Perspectiva social té com a proposta escènica Síndrome de gel, un espectacle de Xicu Masó sobre la crisi migratòria a Europa, estrenat al Lliure de Gràcia el març de 2021. Completen el paquet d'activitats dues propostes originals: d'una banda, "La Taula", una experiència de diàleg oberta i participativa, en la qual s’esvaeix la barrera entre públic i escenari, i es convida als assistents a parlar i fer escoltar la seva veu. De l'altra banda, es proposa el col·loqui "Cosmos", un espai distès de reflexió i investigació per aprofundir en l'entorn artístic d'una producció. En el cas de l’espectacle de Masó, es farà servir per debatre sobre la crisi global dels refugiats, la síndrome de resignació, l’orientalisme, el periple d’est a oest o el racisme institucionalitzat, entre altres temes.
Arxivat a