Neix el projecte cooperatiu Cal Blanxart per rehabilitar 14 habitatges al barri vell de Berga

La iniciativa vol transformar un bloc del carrer Buxadé en un punt de "comunitat i cultura" que contribueixi "a la revitalització" d'aquesta zona de la ciutat

Redacció
19 de setembre del 2022
Actualitzat a les 20:18h
Imatge de Cal Blanxart, l'edifici número 18-20 del carrer Buxadé de Berga
Imatge de Cal Blanxart, l'edifici número 18-20 del carrer Buxadé de Berga | Cal Blanxart
Aquest cap de setmana es va dur a terme la presentació pública del projecte d'habitatge cooperatiu Cal Blanxart, que té com a objectiu la rehabilitació de 14 habitatges de l'edifici 18-20 del carrer Buxadé de Berga, al barri vell. Els socis d’aquesta iniciativa han explicat les línies mestres de la proposta, així com la trajectòria que els ha dut al punt actual, en el qual ja s’han constituït formalment com a cooperativa, i les fases que encara els queden pendents.

En total, són tretze persones d’entre 25 i 71 anys que formen el grup motor de Cal Blanxart. Totes vinculades d’alguna manera al teixit associatiu de la ciutat. El denominador comú entre elles és el desig de viure o, en molts casos, de continuar residint al barri vell de Berga.

Després de més de dos anys de feina, formació i exploració de diverses vies, els integrants de Cal Blanxart van arribar a la conclusió que "la fórmula més adient per a revertir la tendència especulativa de les últimes dècades" era transformar la finca número 18-20 del Carrer Buxadé. Es tracta d'un edifici de catorze habitatges i un gran pati amb horts que volen convertir-lo en un projecte d’habitatge cooperatiu i desmarcar-se, així, del mercat immobiliari.

D'aquesta manera, segons els cooperativistes, es pot garantir l’accés a un habitatge digne, estable, sostenible i autogestionat en contextos de crisi i alça de preus com l’actual. A més de viure-hi, la voluntat dels socis és que el barri vell de Berga recuperi la diversitat d’activitats que havia tingut abans del procés d’abandonament que el va dur a l’estancament actual com a espai residencial degradat.

En aquest sentit, la cooperativa, que duu per lemes "habitatge, cultura, comunitat", també s’ha fixat com a objectiu contribuir a la revitalització d’aquesta zona de la ciutat, ja sigui per mitjà del potencial que té la mateixa propietat o a través de la feina conjunta amb altres actors organitzats del barri. En definitiva, aspiren a fomentar una cultura comunitària que vagi més enllà de l'àmbit de la convivència i incloent-hi les relacions veïnals.

Per tal d’implementar aquests objectius, el projecte de Cal Blanxart engloba una cooperativa d’habitatge i una de consum. La primera en formaran part només els socis habitants, i la segona està pensada per a les persones que, sense viure-hi, treballaran pel projecte i participaran recurrentment de les activitats que tindran lloc a l’edifici. Aquest perfil s’anomena soci usuari o consumidor.

Es preveu que, juntament amb els habitants, els membres de la cooperativa de consum
puguin fer ús d’espais com l’hort, el pati, els locals per a entitats o per a comerços
cooperatius, el taller, la biblioteca-sala d’estudi, la bugaderia o la biblioteca de les coses, entre d'altres. També preveuen dos altres tipus de socis. Per una banda, hi ha l'anomenat col·laborador. La seva funció es limitarà a la col·laboració econòmica i la participació en l’assemblea general. Per l'altra, hi ha el soci expectant, que formarà part de la cooperativa prèviament a l’assignació d’un habitatge.

Viure-hi a finals del 2026
Actualment, el grup està tancant el procés de compra de la propietat de l’edifici i del sòl de Cal Blanxart. Els impulsors de la cooperativa també compten amb l’acompanyament integral de la Fundació La Dinamo, que dona suport a projectes semblants arreu del país. El projecte arquitectònic es troba en "un estat avançat" i hi estan treballant diferents despatxos d’arquitectes berguedans, alguns d’ells, amb experiència en la rehabilitació en barris vells.

Els costos del projecte, que ascendeixen vora els 2 milions i mig d'euros, es finançaran per diversos mitjans: un crèdit bancari, l'aportació dels socis, ajuts i subvencions de l'administració. Pel que fa a les obres de rehabilitació, està previst que comencin el juny de 2024 i el moment que té fixat la cooperativa per entrar-hi a viure és, a hores d’ara, a finals d’any de 2026.
Arxivat a