L'Ajuntament de Berga presenta un pla estratègic per assegurar l'accés a un habitatge «assequible i digne»

El Pla Local d'Habitatge analitza les necessitats de la ciutat en aquesta matèria i proposa un conjunt d'actuacions per afrontar-les

Joan Obiols
15 de setembre del 2022
Actualitzat a les 19:29h
Ciutat de Berga
Ciutat de Berga | Arxiu ND

El govern de Berga presentarà al ple d'aquest dijous a la tarda l'aprovació del Pla Local d'Habitatge, un document que analitza les necessitats de la ciutat en aquesta matèria i estableix un conjunt de propostes per afrontar-les. El regidor d'Urbanisme, Aleix Serra, ha explicat que l'estratègia defineix les actuacions que hauria de seguir la política d'habitatge de l'Ajuntament en els pròxims sis anys per tal que la gent pugui viure a Berga "dignament i a un preu assequible". Tanmateix, el regidor ha reconegut que el seu desplegament dependrà de les capacitats econòmiques i humanes que disposi l'Ajuntament en cada moment. "Hi haurà anys que quedarem curts i d'altres que farem més del previst".

El document es va sol·licitar el 2020 a la Diputació de Barcelona, la qual s'ha encarregat de contractar un grup d'arquitectes, que juntament amb tècnics de l'Ajuntament dels àmbits d'Urbanisme, Serveis Socials i l'Oficina Local d'Habitatge, han redactat el pla estratègic. Aquest inclou un estudi molt extens de quina és la situació de Berga des de diversos punts de vista, i fa una anàlisi en clau d'habitatge, econòmica, social i demogràfica, entre d'altres.

Entre les conclusions del pla, Serra ha destacat diversos punts. El primer assenyala que Berga té un planejament urbanístic vigent creat l'any 2005, el qual preveia un creixement important de la població pel 2020, situant en 25.000 el nombre d'habitants. És evident que aquest pronòstic no s'ha complert, de manera que si es desenvolupés tot el que hi ha previst al POUM, s'excedirien les necessitats d'habitatge reals que té la ciutat.

El document també detalla que per cobrir aquestes necessitats caldria construir 530 habitatges accessibles, que es podria fer dins la zona urbanitzada de la ciutat. Concretament, en aquells solars sense edificar o buits. Així doncs, no caldria desenvolupar cap altre sector nou, excepte si es volgués obtenir habitatge protegit.

Una altra de les conclusions del pla és la creació d'un parc d'habitatge públic, ja que actualment l'Ajuntament no disposa de cap edifici on pugui viure gent amb necessitats d'emergència social pel fet que estan tots plens. Serra ha explicat que disposen de molt pocs habitatges i que en aquesta matèria, el consistori "parteix de zero". En aquest sentit, el pla proposa a l'Ajuntament l'obtenció o creació d'habitatge perquè el posi a disposició de la gent.

Arxivat a