Tot a punt a Bagà per acollir alguns dels millors corredors del món amb la Salomon Ultra Pirineu

La cursa de muntanya més prestigiosa i important de Catalunya rebrà milers d'atletes de més de 50 nacionalitats

Joan Obiols
15 de setembre del 2022
Actualitzat a les 18:06h
Sortida de la Salomon Ultra Pirineu 2021 a Bagà
Sortida de la Salomon Ultra Pirineu 2021 a Bagà | Diego Winitzky
A poc més de dues setmanes per la 13a edició de la Salomon Ultra Pirineu, Bagà ho té tot a punt per rebre els milers de corredors de més de 50 nacionalitats que passaran per la vila entre el cap de setmana del 30 de setembre al 2 d'octubre. L'objectiu dels atletes serà completar una de les cinc proves que conformen la cursa de muntanya més prestigiosa i important de Catalunya.

Després de ser cancel·lada el 2020 per la pandèmia, la Salomon Ultra Pirineu va tornar el 2021 amb un format renovat: més adaptable, més segur, més sostenible i amb uns recorreguts millorats. Aquests canvis es mantenen en l'edició d'enguany, amb quatre proves -i la reincorporació de la Pirineu XS (cursa infantil) - que ompliran d'atletes la vila de Bagà i el Parc Natural del Cadí-Moixeró. Entre les diferents distàncies hi ha la Salomon Ultra Pirineu de 100 quilòmetres (SUP100K), la Salomon Marató Pirineu de 42 quilòmetres (SMP42k), la Salomon Mitja Pirineu de 21 quilòmetres (SMP21k) i la Molina Nit Pirineu quilòmetre vertical (LMNPKV). Aquesta última i la infantil són les úniques curses que encara mantenen les inscripcions obertes, la resta, han esgotat el nombre de participants.

El tret de sortida a la gran cita del trail running català es donarà el divendres 30 de setembre amb el quilòmetre vertical a la Molina, i s'allargarà fins al diumenge 2 d'octubre, amb la Mitja Pirineu, l'arribada dels últims corredors de l'Ultra Pirineu i el lliurament de trofeus a Bagà.

A les 5.30 del matí del dissabte 1 d'octubre, 1.300 corredors provinents de tot el món sortiran des de l'emblemàtica Plaça Porxada de Bagà per a enfrontar-se als 100 quilòmetres i 6.600 metres de desnivell positiu de la Salomon Ultra Pirineu. Els atletes recorreran els trams d'alta muntanya més emblemàtics i espectaculars del Parc Natural del Cadi-Moixeró. Aquesta prova forma part del circuit de Spartan Trail World Championship en la seva categoria Trail Ultra.

Els rècords d'aquesta cursa es van establir en l'edició passada. En categoria masculina, Kilian Jornet va completar el recorregut amb només 10 hores 25 minuts. En categoria femenina, la càntabra Azara García va establir el record en 12 hores 30 minuts. Enguany, de moment es pot confirmar la participació de Varvara Shikanova, Ekaterina Mityaeva, la berguedana Judith Franch o Emily Schmitz com a grans favorites. En homes, destaquen Dmitry Mityaev, Andreas Reiterer, Miguel Heras, Dylan Bowman, i els catalans Pau Capell i Andreu Simón.

De la mateixa manera que el 2021, aquest any es repartiran 13.800 € en metàl·lic entre els 5 primers homes i dones. Com a novetat, Stern Motor Mercedes Benz suma 1.000 € al premi tant pel guanyador com per la guanyadora de la prova, que es convertiran en 2.000 € si s'estableix rècord.

La Salomon Marató Pirineu
Va arribar al 2021 per quedar-se com a resultat d'una fusió entre l'antiga Salomon Trail Pirineu i la Salomon Sky Pirineu. El repte d'aquesta prova és superar 42 quilòmetres i 2.800 metres de desnivell positiu a través d'un recorregut de pur trail running per alguns dels llocs més icònics del Cadí-Moixeró, com el Niu de l'Àliga, el Penyes Altes o els Empedrats. La sortida serà el dissabte 1 d'octubre a les 9 del matí, també des de la Plaça Porxada de Bagà, on reunirà fins a 1.300 corredors. Enguany és la sisena cita de les Spartan Trail World Championship en distància de Trail Run Championship.

Destaca en categoria femenina la participació d'Emelie Forsberg, Anada Nilsson, Gemma Arenas, la catalana Núria Gil, Irena Raczynska o Ester Chasang. En el bàndol masculí hi haurà noms com Antonio Martinez, Robert Pkemboi, els catalans Eduard Hernandez i Pere Rullán o Mathew Kiptanui. Tots ells amb clares aspiracions a emportar-se una part dels 11.200 € en premis en metàl·lic que es repartiran entre els 5 primers classificats de cada categoria.

La Salomon Mitja Pirineu
El diumenge 2 d'octubre serà el torn d'un altre dels plats forts. La Salomon Mitja Pirineu acollirà la final de les Golden Trail National Sèries Espanya i Portugal. La cursa té un recorregut de 21 quilòmetres amb 1.400 metres de desnivell positiu, que va des de Bagà fins al Pedraforca, passant per la Serra d'Ensija i el Comabona.

Un recorregut lleugerament modificat per facilitar la fluïdesa dels 1.000 atletes inscrits que es concentraran a les 9.30 h del matí a la sortida de la Plaça Porxada de Bagà. Els participants podran aspirar a batre els rècords de la prova, que van quedar marcats en l'edició passada: 1 hora i 36 min en categoria masculina per Miquel Corbera, i 1 hora 53 minuts per Núria Gil en categoria femenina.

Destaca la participació de Mohana L. Kehres, Júlia Font, Gisela Carrión o Sara Alonso en el panorama femení, i Alex García, Marc Ollé, Miquel Corbera, Joel Aubeso o Gontzal Murgoitio en el masculí.

Seguiment i informació de l'esdeveniment
La Marató es retransmetrà en directe a TV3 el dissabte 1 d'octubre a partir de les 9 del matí. L'emissió es podrà seguir també per la web de la CCMA en català.

Per la seva banda, la Salomon Ultra Pirineu (100 km) es podrà seguir des del canal de Youtube de Salomon Spain. El directe començarà a les 8 del matí del dissabte 1 d'octubre i s'allargarà fins a l'arribada de les tres primeres classificades en categoria femenina, prevista a les 19 h del mateix dissabte. A banda, Salomon compta amb una nova aplicació per millorar l'experiència de corredors, públic i assistència. El nou aplicatiu permetrà consultar el programa oficial, tenir accés a mapes -fora de línia- de Bagà i dels punts de carrera, junt amb altra informació dels serveis de corredors i públic. Es pot descarregar en dispositius iOS i Android.

Desplaçaments durant l'esdeveniment
El Consell Comarcal del Berguedà i l'organització han treballat en opcions de transport per millorar l'experiència del públic i l'assistència. L'"Ultra Bus" és sens dubte l'opció més còmoda i sostenible que permetrà el desplaçament als principals punts de cursa sense embussos.

Tant el públic com les assistències dels participants han de tenir en compte que alguns avituallaments es troben en llocs de molt difícil accés amb cotxe o amb poc espai per aparcar. Per això, l'organització, en coordinació amb els Mossos d'Esquadra i Protecció Civil, ha elaborat un pla viari amb l'objectiu d'evitar col·lapses en les vies d'accés als avituallaments. L'objectiu és evitar bloquejos en el pas de vehicles dels cossos de seguretat, organització i ambulàncies, en cas que fos necessari. Per a més informació sobre les línies de bus, horaris de pas i accessos per cotxes, es pot consultar el següent enllaç.
 
Cura i respecte del Parc Natural del Cadi-Moixeró
El Parc Natural del Cadí-Moixeró és la casa de la Salomon Ultra Pirineu, i durant el cap de setmana de la prova acull milers de corredors. En aquest sentit, l'organització ha estat treballant en les últimes edicions per reduir al màxim l'impacte mediambiental de la cursa, aconseguint l'any 2021, rebaixar en un 74% el nombre de residus en comparació amb l'edició del 2019

Amb 3.641 inscrits, la Salomon Ultra Pirineu 2021 va generar un total de 1.300 kg d'escombraries (0,5 kg per corredor), dels quals el 19% eren orgànic, el 23% envasos, el 19% paper i cartró, i el 39% deixalla. Unes xifres que van superar les expectatives de l'organització, que havia fixat com a objectiu generar 50% menys de residus que en l'edició de 2019.