Casserres ja disposa d'un pla estratègic per combatre «l'escassa oferta d'habitatge assequible»

La Diputació i l'Ajuntament han treballat el Programa d'Actuació Municipal d'Habitatge, que analitza les necessitats de la vila en aquest àmbit i estableix un conjunt d'accions per afrontar-les

Redacció
14 de setembre del 2022
Actualitzat a les 15:59h
Imatge aèria de Casserres
Imatge aèria de Casserres | Diputació de Barcelona
L'Oficina d'Habitatge de la Diputació de Barcelona ha lliurat a l'Ajuntament de Casserres el Programa d'Actuació Municipal d'Habitatge (PAMH), el qual ha de permetre detectar necessitats i definir objectius per desenvolupar polítiques locals per combatre "l'escassa oferta d'habitatge assequible".

El PAMH és un instrument estratègic que han elaborat els tècnics del mateix Ajuntament amb l'acompanyament de l'Oficina d'Habitatge de la Diputació de Barcelona. L'estudi ha analitzat les particularitats de Casserres, un municipi que compta amb un nucli urbà històric i dues colònies industrials a la llera del Llobregat: el Guixaró i l'Ametlla de Casserres. Aquesta divisió territorial marca unes dinàmiques força diferenciades i importants a l'hora de dissenyar un pla d'acció.

Precisament, les dificultats de relació entre el centre del poble i les colònies ha estat un dels grans reptes que ha hagut de contemplar l'informe. Aquesta peculiaritat ha suposat una oferta d'habitatge de lloguer escassa, poc diversa i assequible. També l'existència d'habitatges buits, d'edificis en males condicions i escassetat de vivendes i sòl públic.

El programa planteja diverses accions per fer front a aquestes situacions. En primer lloc, assenyala "la coordinació amb altres administracions per promoure la política pública d'habitatge". En concret, aposta per buscar "vies de col·laboració amb el Consell Comarcal del Berguedà". També proposa "impulsar un cens d'habitatges en situació anòmala, i adquirir i rehabilitar vivendes en desús per reduir la xifra d'habitatges buits".

A més, suggereix que es "millori l'eficiència energètica del parc immobiliari i les condicions d'accés per part de la gent gran" a través d'informacions per a la tramitació de subvencions i iniciant programes d'arranjament. De la mateixa manera, l'estudi recomana "més ajuts municipals d'urgència social" per a persones en situació de vulnerabilitat i "l'adquisició de vivendesper a situacions d'emergència". Per últim, i a llarg termini, s'estudiarà la possibilitat d'impulsar l'accés a habitatge assequible al municipi a través de "l'adquisició d'immobles per a la rehabilitació, així com la promoció "d'habitatge dotacional".