Així seran els nous vestits dels Gegants de la Patum

"Una mirada al passat" és la proposta guanyadora del concurs de projectes per renovar la vestimenta actual, que data del 2009

Redacció
09 de setembre del 2022
Actualitzat a la 13:27h
Els nous vestits dels Gegants de la Patum
Els nous vestits dels Gegants de la Patum | Ajuntament de Berga
"Una mirada al passat" ha estat la proposta escollida del concurs de projectes impulsat per renovar el vestuari de les dues parelles de Gegants de La Patum de Berga. La proposta ha obtingut una puntuació final de 93,74 punts mentre que la segona proposta finalista titulada "Els nostres avis" ha sumat 80 punts. La puntuació és el resultat de la suma de la valoració del jurat qualificador i la votació popular del certamen de disseny. La proposta guanyadora permetrà substituir els vestits actuals, que van ser estrenats l’any 2009 i que presenten diferents deterioraments a causa del seu ús habitual en el desenvolupament de la festa berguedana.

El sistema de votació per escollir la proposta guanyadora constava de dues fases: l’avaluació del jurat qualificador (50 punts) i la votació popular (50 punts). Primerament, el jurat qualificador va valorar i puntuar cadascuna de les propostes finalistes d’acord amb els criteris tècnics i econòmics establerts en les bases del concurs, podent atorgar un màxim de 50 punts a cada proposta. Aquesta avaluació es va fer en dues sessions que es van portar a terme al maig.

Les dues propostes finalistes van ser sotmeses a votació popular del 4 al 17 de juliol mitjançant una aplicació informàtica, tal com estava estipulat en els plecs de la licitació del concurs de projectes. La votació s’adreçava a persones majors de 16 anys empadronades a Berga. Les persones participants podien atorgar un màxim de 10 punts, podent destinar la totalitat de punts a una sola proposta o repartint-los entre ambdues propostes. Tal com estableixen les bases del concurs, el valor de la votació popular és de 50 punts i s’aplica una regla de tres mitjançant la qual el nombre màxim de punts de la proposta més votada s’assimila a 50 i la puntuació de la segona proposta es calcula d’acord amb aquesta base.

El jurat es va reunir el 22 de juliol per sumar la puntuació obtinguda en la primera fase d’avaluació dels criteris d’adjudicació i el resultat de la votació popular. D’una banda, el jurat qualificador va atorgar 47,50 punts a la proposta "Una mirada al passat" i 30 punts a la proposta "Els nostres avis". La votació popular va comptar amb la participació de 806 persones que van repartir els punts de la forma següent: "Una mirada al passat" va obtenir 3.813 punts i "Els nostres avis" va sumar 4.123 punts. El nombre de vots de cada proposta assimilada i adaptada al sistema de votació fa que la proposta més votada "Els nostres avis" aconsegueixi 50 punts de la votació popular i "Una mirada al passat" assoleixi 46,24 punts. Per tant, la puntuació final de les propostes finalistes és de 93,74 punts per "Una mirada al passat" i 80 punts per "Els nostres avis".

L’Ajuntament de Berga va presentar el març passat el concurs de projectes per dissenyar el nou vestuari dels Gegants de La Patum. El consistori va optar per fer un concurs de projectes per garantir que les propostes presentades fossin efectuades per professionals del sector del disseny de moda, la confecció o la sastreria i que poguessin aportar la documentació necessària per assegurar-ne l’execució. Com a concurs de projectes, que es regula en el marc de la llei de contractació del sector públic, la iniciativa ha estat treballada conjuntament entre les àrees de Contractació i Festes del consistori berguedà. Un cop finalitzat el procés de selecció de la proposta es procedirà a la signatura del contracte de serveis i l’atorgament del premi del concurs de projectes.

Consulta a continuació com serà el vestit de cada gegant:
 

 
Arxivat a