El MNACTEC incorpora un recull documental sobre les antigues mines de carbó del Catllaràs

Es tracta d'una mostra d'arxius de diversos formats datats entre els segles XVIII i XX

Redacció
07 de setembre del 2022
Actualitzat a les 12:28h
Antic descarregador del carbó al final del telefèric de les mines del Catllaràs (1920-1930)
Antic descarregador del carbó al final del telefèric de les mines del Catllaràs (1920-1930) | Arxiu MNACTEC
El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) ha incorporat al seu Centre de Documentació Jordi Nadal un important recull documental sobre les antigues mines de carbó de la Serra del Catllaràs, a l'Alt Berguedà, entre els segles XVIII i XX. La incorporació d’aquest material centre ha estat possible gràcies a la donació de Josep Maria Coll, autor d’una exhaustiva recerca que ha permès elaborar aquest recull documental.

Es tracta d’un recull de documentació inèdita relacionada amb l’explotació de les mines de carbó del Catllaràs, especialment en l’època en què van ser explotades i gestionades per l’empresa Asland (1900-1932), per tal de proveir de carbó a la seva fàbrica de ciment del Clot del Moro, a Castellar de n’Hug.

El fons documental prové de la recerca per diferents arxius de tot Catalunya i d’arreu de l’Estat i inclou diversos formats de documents: un important conjunt de mapes i documentació cartogràfica; gairebé un centenar d’expedients de concessions mineres; actes notarials; extractes de publicacions, i més de 150 documents inèdits relacionats amb els projectes de construcció de les infraestructures mineres, l’explotació i la gestió dels recursos i la compra i venda de finques, entre d’altres.

El treball també compta amb diferents bases de dades amb la georeferenciació i l’inventari de totes les restes patrimonials que hi ha a la Serra del Catllaràs vinculades a l’activitat de l’explotació minera, així com la ubicació i la cartografia de totes les concessions mineres atorgades en aquesta zona al llarg de la història.