Organitzen una jornada de captura de crancs invasors a la riera de Merlès

L'Associació de Defensa i Estudi de la Fauna i Flora Autòctona preveu reunir fins a 180 persones en una activitat gratuïta el pròxim 17 de setembre

Joan Obiols
06 de setembre del 2022
Actualitzat a les 9:43h
La riera de Merlès
La riera de Merlès | NacióBerguedà
L'Associació de Defensa i Estudi de la Fauna i Flora Autòctona (ADEFFA) ha organitzat una jornada de captura de crancs de riu invasors a la riera de Merlès el pròxim dissabte, 17 de setembre.

L'activitat coincidirà amb la fi de la prohibició de bany en un tram de 6 quilòmetres de la riera, una mesura que ha estat en vigor durant tot l'estiu amb l'objectiu d'evitar la massificació i els comportaments incívics en l'espai natural.

Per a inscriure's, cal omplir un formulari en línia, que es tancarà el dia 14 de setembre o quan s'arribi als 180 participants. L'activitat és gratuïta i oberta a totes les edats, però tenen prioritat a participar-hi els socis de l'ADEFFA. 

La jornada començarà a les 7 del vespre, amb l'arribada al Centre Camadoca i la confirmació de la inscripció. A les 8, s'explicarà l'activitat. Seguidament, a les 9, es donarà l'inici a la captura dels crancs invasors.

Fa uns anys, als rius de Catalunya hi abundava el cranc de riu autòcton, una espècie 
adaptada a aquests ecosistemes. Tot va canviar quan l'home va introduir-hi dues espècies americanes i invasores: el cranc de riu vermell i el cranc senyal, portadors de l'afanomicosi, una malaltia que causa la mort dels crancs autòctons. 

Aquestes espècies tenen moltes cries, de manera que destrueixen l'hàbitat on viuen, depreden els peixos i els seus ous i, i les plantes del medi. Des de l'ADEFFA consideren "important" que les persones coneguin aquesta problemàtica per "no continuar escampant" les espècies invasores pels rius i "preservar" els ecosistemes fluvials.