​Agrupcat anuncia que tampoc sortirà a caçar a partir del 4 de setembre

Exigeixen a Acció Climàtica que no se'ls geolocalitzi durant les batudes i s'obren a buscar alternatives

Redacció
31 d'agost del 2022
Un cartell que alerta d'una batuda de senglar en una zona boscosa.
Un cartell que alerta d'una batuda de senglar en una zona boscosa. | ACN
L'Agrupació de Societats de Caçadors i Pescadors de Catalunya (Agrupcat), amb seu a Avià, se suma a l'aturada de l'activitat a partir del 4 de setembre anunciada pels caçadors gironins. Com ells, tampoc faran batudes per danys a conreus. D'aquesta manera, els caçadors mantenen el pols amb Acció Climàtica perquè retiri el punt 8.3 de la Resolució de Vedes, que els obliga a comunicar amb antelació on faran la batuda. El seu president, Manel Raurich, ha valorat a l'ACN que aquest tràmit és una "imposició injusta". "Molts caçadors no tenen les eines per comunicar la seva ubicació, en molts llocs hi ha problemes de cobertura i, a més, a vegades no saps on faràs la batuda perquè els senglars es mouen i canvien d'ubicació", ha explicat.

Els caçadors d'Agrupcat tampoc sortiran al bosc a fer batudes. Com els seus col·legues gironins, no veuen bé que se'ls obligui a comunicar amb antelació on faran les batudes. Manel Raurich, el president, explica que tot plegat només afegeix dificultat a la seva tasca. "Ni tots els caçadors disposen d'un telèfon intel·ligent per poder comunicar la seva ubicació, ni tots saben com fer-lo servir", ha explicat.

"La finalitat d'aquesta mesura és que possibles usuaris del medi natural puguin veure on es fan les batudes", ha resumit Manel Raurich. "Però aquest sistema no és fiable perquè molts cops no saps on vas. Surts a buscar els porcs senglars i pot ser que no hi siguin i que hagis d'anar més lluny". "I tampoc serà útil pels usuaris del medi, perquè potser no aniran a un lloc pensant que hi som, i després serem més lluny".

Els caçadors es queixen de l'"excessiva" burocratització de la seva activitat, que no deixa de ser una afició. D'altra banda, també troben a faltar "corresponsabilitat" amb les persones que van a gaudir del medi natural. "No pot ser que no se'ls demani res. Nosaltres senyalitzem els camins i malgrat això a vegades hi ha persones que van a peu amb roba que sembla gairebé de camuflatge", es queixa Raurich. Una proposta que fan és que de la mateixa manera que se'ls exigeix a ells vestir amb indumentària que se'ls vegi des de la distància, "que els que van al medi natural també portin una armilla groga". "Tothom ha de poder anar al bosc, però no pot ser que la responsabilitat del que passa només sigui nostra", ha criticat el president d'Agrupcat.

"Si la norma s'hagués plantejat abans, potser ho haguéssim pogut discutir o buscar alternatives, però el que s'ha fet ha estat tirar pel dret", ha lamentat Raurich. També temen que aquesta mesura per geolocalitzar-los es pugui extrapolar a les batudes de caça menor.

Malgrat el malestar per aquest punt concret de la Resolució de Vedes d'aquest any, els caçadors no renuncien a reclamar una nova Llei de caça on per redactar-la es parli amb tots els actors implicats.