1 de 10
SOCIETAT

Una trentena de pilots de dron documenten l'evolució dels pantans catalans per conscienciar de la sequera

Es capten imatges dels 28 embassaments registrats per l'Agència Catalana de l'Aigua

El Pantà de la Baells pateix l'escassetat de pluges | ACA
per Redacció, Berga, Catalunya | 11 d'agost de 2022 a les 18:21 |
Fins a 32 pilots de dron s'han unit de manera altruista per documentar l'evolució dels pantans catalans i conscienciar, amb l'impacte de les imatges, de la sequera. El projecte va néixer el 27 de juliol impulsat pel balaguerí Carles Rabadà, però compta amb pilots de tot Catalunya per poder captar imatges aèries dels 28 pantans registrats per l'Agència Catalana de l'Aigua.

Ja tenen imatges de tots, com el de la Baells (Berguedà), que actualment es troba al 37% de la seva capacitat total, amb 41 hm cúbics d'aigua, molt lluny dels 109 que té de capacitat màxima. Ara fa un any es trobava al 83% de la seva capacitat. Les pluges dels darrers dies només han servit per aturar la pèrdua contínua d'aigua. Un dels embassaments més afectats per la sequera és el de Rialb (Noguera-Alt Urgell), ja que es troba per sota del 12% de la seva capacitat. El projecte està obert a tota la ciutadania i els impulsors volen tornar a captar imatges dels pantans en 30 dies per veure l'evolució de les reserves d'aigua.


Rabadà explica que els 32 pilots de dron participants en el projecte s'han repartit els pantans per zones amb la intenció de fer les mateixes imatges ara, d'aquí a un mes i -esperen- quan plogui. L'objectiu d'aquest projecte és "conscienciar i sensibilitzar la gent perquè es gestioni bé l'aigua".
 

Dos dels pilots que formen part del projecte La Sequera del 22. Foto: ACN


"Sentim molts cops als mitjans de comunicació que la sequera és molt greu, però fins que no ho veus, no ets conscient que si no comencem a fer alguna cosa ara, si no gestionem bé l'aigua que queda als pantans, no obrirem l'aixeta", alerta Rabadà.

Un dels pilots de dron que participa en el projecte és Pau Salla, veí de Lleida. Ha volgut formar part de 'La Sequera del 22' perquè sap que "la millor manera de mostrar la crua realitat dels pantans és des de l'aire".

Tot i això, el projecte no es tanca només a pilots de dron. Tal com explica Rabadà, fan una crida a què tothom que passi per un pantà, embassament o riu i vegi que està més baix del que recordava, els enviï una fotografia per Instagram o Twitter a 'La Sequera del 22'. "Ho compartirem encantats perquè al final es tracta de documentar-ho entre tots", destaca.

 

Participació