Oriol Rego: «La Portal Attack és una nova festa de Berga, hem d'aprofitar-la i cuidar-la»

La quarta edició de la cursa de bicicletes clàssiques se celebra aquest dissabte a Berga, amb un rècord de participació i carregada de novetats i sorpreses

Joan Obiols
29 d'agost del 2022
Oriol Rego, forma part de l'organització de la Portal Attack.
Oriol Rego, forma part de l'organització de la Portal Attack. | Joan Obiols

Oriol Rego i Alsina és un dels idearis i impulsors de la Portal Attack de Berga, la prova de bicis clàssiques que organitza el Club Esquí del Berguedà des del 2019 i que compta amb la col·laboració de diverses entitats de la ciutat.

Enguany, l'esdeveniment arriba a la seva 4a edició i es reivindica com "una festa més de la ciutat". L'organització ha preparat una jornada, el pròxim 3 de setembre, carregada de novetats i sorpreses, amb la previsió de reunir més de 100 participants en la cursa estrella que recorre el barri vell de Berga.

- Què diferencia la Portal Attack de la resta de proves ciclistes?

- És un esdeveniment únic al món, no hi ha res que coneguem que sigui igual. Una de les seves particularitats són les bicicletes clàssiques. Altres particularitats que té és que es fa de nit al casc antic de la ciutat, i l'ambient que s'ha generat amb els pocs anys que té de vida.

- D'on va sorgir la idea de fer un esdeveniment d'aquest estil?

- La iniciativa va néixer amb la voluntat d'afegir explosivitat i competitivitat a la marxa cicloturista que fem al matí, la Retrotrobada, i per no diferenciar-la d'aquesta activitat, vam decidir fer-la amb bicicletes clàssiques. Va ser una idea esbojarrada i festiva que vam tenir un grup de persones, la vam aterrar i ens vam atrevir a fer-la.

- Qui forma part de l'organització?

- Darrera hi ha el Club Esquí del Berguedà, però comptem amb la col·laboració de moltes entitats de la ciutat: els Castellers, el Berga Scooter Club, els Mountain Runners, iniciatives privades, Bergacomercial o l'Ajuntament.

"Celebrem que l'esdeveniment agrupi persones de la ciutat que provenen de sectors molt diferents"

- Els voluntaris són imprescindibles per tirar-ho endavant?

- Exacte, sense ells no podríem organitzar un esdeveniment d'aquestes característiques. Celebrem que serveixi per agrupar persones de la ciutat de sectors molt diferents. A priori, semblava un fet impossible, però és un dels guanys que hem aconseguit amb la Portal Attack.

- Aquest any se celebra la quarta edició de l'esdeveniment, i ho fa carregat de sorpreses i novetats. Ens en pot avançar alguna?

- Hem millorat la imatge i el so de l'esdeveniment i hem incorporat canvis en la sortida, que tindrà un format d'espectacle amb les noves llambordes de la Ronda Moreta i començarà davant la General, així guanyem seguretat i podem fer més rondes. També s'ha ampliat el concepte de "Food Atack", que consistirà a oferir menjar ràpid de l'hostaleria local en diferents punts del recorregut, així evitarem que els espectadors hagin de marxar de la zona de la prova per sopar. Tenim altres novetats, però ens les guardem pel dia de la cita.
 

Corredors de la Portal Attack al barri vell de Berga. Foto: Marc Elias

- Quants ciclistes reuneix la prova?


- Vam començar amb uns 60 participants, després vam ampliar a 80 i aquest any serem 110.

- I d'on provenen?

- Majoritàriament del món local, però a mesura que hem sumat anys, s'hi ha apropat gent de fora, sobretot de l'Àrea Metropolitana de Barcelona. Aquest any, inclús ve gent d'Itàlia.

- Què canviarà del recorregut en aquesta edició? 

- La gran novetat és que comencem davant la General i sortim direcció la ronda Moreta per enfilar cap a la plaça de les Fonts. També hi ha punts d'animació més atractius i potents que en anteriors edicions, d'aquesta manera escampem la gent al llarg del recorregut i evitem que es concentrin en determinades zones. Aquest any també hem invertit més esforços i voluntaris en seguretat, augmentant la vigilància i els trams perimetrats.

- Aquest any heu venut samarretes per finançar una part de l'esdeveniment. A mesura que la prova creix, els costos també... Com us ho feu?

- Els costos són molt alts, hem hagut de remoure cel i terra per aconseguir calés. Fins ara, l'administració no ens havia fet massa cas. D'altra banda, també hem buscat la col·laboració de la ciutadania amb les samarretes i hem tocat la porta d'iniciatives privades.

- Quines són les expectatives d'enguany? 

- Som positius, hem millorat el circuit i l'esdeveniment perquè tot vagi bé i la gent en surti tan contenta com sigui possible. Veiem que es tracta d'una nova festa de la ciutat, així que hem d'aprofitar-la i cuidar-la, assegurar-nos que sigui atractiva i que funcioni. Vist l'èxit de l'edició passada, ens hem estat "obligats" a fer-la, no podíem quedar-nos amb els braços plegats.

"Ens satisfà que el corredor habitual i l'estrella de la prova sigui del Berguedà"

- Veurem en un futur la participació de ciclistes professionals en l'esdeveniment?

- Hem comptat amb gent de gran pes en edicions passades, amb ciclistes locals com l'Ot Ferrer, el Joan Freixa, el Cristofer Bosque o l'Adrià Noguera. Que vinguin ciclistes professionals ho veig difícil perquè és un esdeveniment de caràcter popular, i a les marques potser no els interessa participar-hi. No tanquem la porta a ningú, però ja ens satisfà que el corredor habitual i l'estrella sigui del Berguedà.

- Quins són els requisits imprescindibles per a participar de la prova?

- Cal dur una bicicleta d'abans dels anys 80, amb llum davant i darrera, amb el canvi al quadre i els pedals no automàtics. Una bici amb aquestes característiques afegeix dificultat a la prova, ja que els ciclistes no hi estan acostumats. D'aquesta manera no guanya el més fort, sinó el que té més habilitats i ha cuidat millor la bicicleta.
Arxivat a