Cantar durant l'albada enmig d'un camp amb 150.000 dàlies al Berguedà

L'activitat s'emmarca dins el cicle Albades i Vesprades Cantades, que fusiona natura, cultura i territori a través de trobades de cant

Redacció
17 d'agost del 2022
Un camp de dàlies al cicle d'albades i vesprades cantades
Un camp de dàlies al cicle d'albades i vesprades cantades | Cedida
El pròxim 21 d'agost, a les 06.15 hores del matí, tindrà lloc a Tulipmania (Coforb, Capolat) una nova albada dins el marc de la tercera edició del cicle Albades i Vesprades Cantades, promogut pel professor de cant de Gironella Jordi Costa "Sec".

Precisament, l'albada cantada a Tulipmania pretén reforçar la visibilitat de dues iniciatives berguedanes pioneres en el seu camp i que van sorgir durant la pandèmia. Ara, a través de l'esforç comú, volen seguir mostrant tot el seu potencial d'una manera lúdica i festiva.

Els participants aprendran i cantaran cançons durant la sortida del sol en un espai a 1.279 metres d'alçada envoltat de 150.000 dàlies (la plantació més gran de Catalunya d'aquesta espècie que floreix d'agost a novembre). A més, se'ls oferirà un esmorzar de proximitat. Per a comprar l'entrada cal entrar en el següent web
 
Albades i Vesprades Cantades és una proposta ideada pel músic i docent Jordi Costa "Sec" (The Sing Sang Sung i Strombers) que fusiona cant en grup, gastronomia i territori. Es tracta d'una experiència que evoca a antigues tradicions, en la que els participants aprenen i canten junts cançons en entorns idíl·lics del territori català, degustant productes de proximitat i gaudint de la natura a les hores màgiques del crepuscle, just abans de la sortida del sol o després de la posta.

Aquest singular esdeveniment cantaire, com a les dues edicions anteriors de 2020 i 2021, està tenint també una magnífica acollida aquest 2022, deixant clar que qualsevol persona pot cantar, sense limitacions d'edat ni necessitat de preparació musical de cap mena. A més, la participació és totalment lliure i, durant l'activitat, les persones presents poden estar més o menys actives a l'hora de cantar, depenent del que decideixin en cada moment: relaxar-se i gaudir de l'entorn, menjar o escoltar als companys cantar...

L'aprenentatge de les cançons
Les persones assistents saben amb anterioritat quines cançons aprendran i cantaran el dia de la cantada, de manera que poden escoltar-les prèviament per, així, potenciar l'experiència tot facilitant l'aprenentatge.

De totes maneres, l'aprenentatge de les cançons es realitza de forma senzilla, intuïtiva i divertida, ja que la metodologia del Sec es basa en l'escolta i repetició de les melodies com es realitzava anteriorment en la cultura popular amb les cançons de transmissió oral.

El repertori és música global, i inclou cançons d'arreu del món i de diversos estils, des de Els Pets fins a Coldplay o Fito & Fitipaldis. En cada cantada, el repertori canvia, excepte l'anomenada "Cançó de l'Estiu" que es manté en totes les cites i que enguany serà el tema Luluhkan Dia del músic indonès Felix Irwan.

Natura, cultura i territori
Un dels objectius del cicle és donar a conèixer espais màgics de Catalunya des d'on contemplar algunes de les millors sortides i postes del sol. Per això, la natura es converteix en la veritable amfitriona de l'experiència i els organitzadors tenen una especial cura per respectar l'entorn, reduint al màxim l'impacte ambiental de l'activitat.

A diferència de quan es va a un teatre, els indrets escollits per a les cantades solen ser zones de difícil accés que, a vegades, ni tan sols apareixen en els geolocalitzadors. Perquè ningú es perdi pel camí, els participants reben un correu amb totes les indicacions precises per arribar a dalt d'un turó o, en el cas del Mirador Badia, per accedir a les barques que els portaran a les muscleres situades al mig del mar.