Borredà dobla la població en la primera edició del festival TIFA

El certamen va oferir una proposta d'activitats per apropar el públic familiar al món de les arts i la natura

Redacció
09 d'agost del 2022
Actualitzat a les 11:41h
El públic durant un espectacle del festival TIFA a Borredà
El públic durant un espectacle del festival TIFA a Borredà | TIFA
Aquest passat cap de setmana el petit municipi de Borredà ha acollit la primera edició del Festival "TIFA, Teatre i Família a la Natura", una proposta cultural que vincula la creativitat amb l’entorn i que ha tingut una gran acollida del públic arribat d'altres municipis. Es calcula que unes 1000 persones han omplert el poble, doblant la població de la vila que té menys de 500 habitants.

El certamen, que pretén apropar a un públic familiar el món de les arts i la natura, ha apropat grans i petits al teatre i la natura a través d’activitats culturals i pedagògiques com són espectacles culturals, sortides i tallers relacionats. TIFA és una proposta que aposta per l'entorn i pel patrimoni cultural local, i ho ha posat de manifest amb l'organització d'activitats com el Mercat de la Fusta, un ofici molt arrelat a Borredà, i la programació d'espectacles d'artistes de tot Catalunya.

Tot i la pluja de dissabte, no es va cancel·lar cap espectacle ni activitat perquè es van reubicar en espais coberts. La programació va començar divendres a les 9 del matí amb un circuit d’orientació a l’aire lliure, va continuar a la tarda amb un taller d’herbes remeieres a la Cabanya Boscana i seguidament va tenir lloc l’espectacle de carrer "The Strambotik kabaret" dla companyia Rauxa. Finalment, el divendres va acabar amb la Nit de curtmetratges de i+G Stop Motion.

Dissabte va seguir la festa al matí amb la sortida a la natura "Bany de bosc" amb l’Escola de Comunicació Inda. Al migdia, al teatre Puigmal la companyia Teatre Nu va oferir l’espectacle de titelles "Maure, el dinosaure". El festival va seguir a la tarda amb el taller de construcció de titelles també a càrrec de la companyia Teatre Nu. Després va ser el torn de la companyia De Paper que va oferir a la placeta l’espectacle "Una pometa i un pomer" i el punt final de la jornada de dissabte la va posar Sergi Estella amb el concert The One Man Band.

Diumenge va començar amb el I Mercat de la Fusta Borredà que va estar durant tot el dia a la Plaça Major, aquesta proposta innovadora, que tan bona acollida va tenir, tenia l’objectiu de posar en valor un ofici molt tradicional del territori i reivindicar la seva supervivència artesanal i sostenible. A les 9 del matí, des de la plaça Major hi va haver la sortida al Molí de Subirà i a la tornada, a la una del migdia va ser el moment del concert – vermut amb Vacaflai al teatre Puigmal. A les 7 de la tarda, a l’amfiteatre de La Fusta, va tenir lloc el concert-ball de música tradicional del Pirineu amb el Duet Daura i finalment, el festival va arribar al seu punt final amb el concert Meandres de Voraigua a la placeta.

Víctor Borràs, codirector del festival juntament amb Maria Hervàs, explicava que "la resposta del públic ha estat sorprenent, amb els aforaments complets, fet que ens anima a seguir treballant en aquesta línia per a la pròxima edició". Per la seva banda, Maria Hervàs va destacar "el bon ambient que s'ha viscut, tant per part del públic com dels artistes, que han viscut amb molta germanor les activitats, molt identificats i atrets per la filosofia del festival i els seus valors".

El festival "Tifa, Teatre i Família" està organitzat per Teatre Nu i l’Ajuntament de Borredà i compta amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona. A més a més, té el suport d’entitats i establiments locals que col·laboren amb una rifa que se celebrava cada dia després de l’espectacle de les 10 de la nit. Els establiments col·laboradors van ser: Bar Restaurant Baix, Cabanya Boscana, Cal Ferrer, Càmping Campalans, Càmping Riera Merlès, Carnisseria Anna Conill, El Molí, El Querol Vell, Formatges La Bauma, Restaurant Sant Marc i Supermercat Sant Marc