BAGÀ

El ple de Bagà aprova el projecte de restauració de la plaça Galceran de Pinós

Un centenar de veïns protesten davant l'Ajuntament preocupats per la reforma

Recreació virtual de la nova Plaça Galceran de Pinós | Diputació de Barcelona
per Redacció, Bagà, Catalunya | 9 d'agost de 2022 a les 12:00 |
El ple de l'Ajuntament de Bagà celebrat aquest dilluns ha aprovat el projecte inicial de la restauració de la plaça Galceran de Pinós. La proposta ha tirat endavant amb els vots favorables de l'equip de govern (Junts per Bagà-ERC) i dels dos regidors no adscrits. Els tres regidors de Compromís per Bagà (PSC) s'han abstingut i els dos representants de Bagà Endavant hi han votat en contra. Durant la sessió plenària, un centenar de veïns s'han concentrat davant el consistori preocupats per la reforma de la plaça.

Sobre les crítiques sorgides en els darrers dies sobre el projecte, l’alcalde de Bagà Joan Oña ha declarat que "ara per ara únicament s’ha portat al plenari l’aprovació inicial de la proposta i a partir d’aquí, s’inicia un procés en el qual els veïns podran fer les propostes que considerin oportunes, així com presentar al·legacions". "Volem que el projecte final sigui de consens amb la majoria dels baganesos", ha assegurat Oña.


Alguns veïns han iniciat una campanya que demana aturar l'aprovació del projecte inicial per obrir un procés participatiu a tota la població que decideixi quin ha de ser el futur de l'espai. El grup opositor també posa en dubte la viabilitat del projecte pel que fa a "les afectacions que podria tenir als habitatges del voltant de la plaça" i critica "la introducció d'elements que puguin distorsionar l'encant de l'espai". 

L’alcalde ha destacat que aquest projecte, engegat el 2018 i redactat per la Diputació de Barcelona, té com a objectiu solucionar les mancances que presenta la plaça en l’actualitat en relació amb l’estat de conservació, a la recollida i evacuació de les aigües pluvials i a les circulacions i connectivitat amb els espais coberts dels porxos, tot mantenint el caràcter actual de l’espai.
El projecte preveu inversions pel valor d’uns 500.000 euros i contempla diverses actuacions com igualar el nivell de la plaça amb el del porxo inferior o incorporar la porxada superior a l’espai central de la plaça mitjançant la creació d’una bancada per afavorir les circulacions transversals i alhora ser un espai d’estança. La plaça es va pavimentar per primera vegada a finals dels anys 60 del segle XX, té dos porxos que es troben en cotes diferents: els porxos de la banda nord estan elevats quasi un metre respecte del nivell de la plaça, mentre que els de la banda sud es troben un o dos graons per sota.

La plaça Galceran de Pinós està documentada el 1290 i constitueix l’espai central del nucli i és el punt neuràlgic que aplega mercats, fires i manifestacions festives. És per això que l’alcalde, Joan Oña ha reiterat la importància del projecte per l’equip de govern i la necessitat que sigui una obra "de màxim consens".

 

Participació