El Berguedà constitueix 31 nous ajuntaments

PSC i ERC finalment no arriben a cap acord a la Pobla de Lillet | Som Avià governarà en minoria, tot i que ERC no tanca la porta a a aliances posteriors amb CiU

Aida Morales
13 de juny del 2015
Actualitzat el 15 de juny a les 12:53h
990_1434208363ajuntaments2
990_1434208363ajuntaments2

Membres del nou Ajuntament de Gironella Foto: Cedida

 

Els 31 ajuntaments nous del Berguedà, sorgits de les eleccions municipals del 24 de maig, ja s'han constituït aquest dissabte 13 de juny. La majoria de les sessions plenàries estaven programades per les 12.00 hores, tot i que també n'hi ha hagut que han estat més matineres, com ara la de la Nou de Berguedà. 

En el seu conjunt, la majoria de nous consistoris no suscitaven novetats, ja que diverses majories absolutes com la de CiU a Gironella, Cercs, o Guardiola de Berguedà; d'ERC a Puig-reig, Sant Julià de Cerdanyola o Casserres; i del PSC a Borredà o Bagà, ja no donaven opcions. No obstant això, hi havia tres ajuntaments amb resultats prou oberts com per esperar algun tipus de sorpresa en la investidura del nou alcalde; Vilada, la Pobla de Lillet i Avià. 

En aquest darrer, la nova alcaldessa serà Patrocini Canal. líder de la candidatura independent Som Avià, i amb cinc regidors. Segons han informat a NacióBerguedà, de moment CiU i ERC -amb tres regidors cadascun- han descartat pactes a priori, tot i que "la porta queda oberta" per si en les properes setmanes es pot arribar a algun acord. En aquest cas, el pas de Convergència i Esquerra de l'oposició a govern només es podria realitzar amb una moció de censura a l'equip de Canal. 

Pel que fa a la Pobla de Lillet, on el convergent Vicenç Linares veia perillar l'alcaldia amb només quatre dels nou regidors, finalment ha estat investit per segona vegada consecutiva alcalde. En aquest municipi de l'Alt Berguedà, la possible aliança es veia entre Esquerra i PSC, amb tres i dos regidors, respectivament. Dos partits units, més que per ideologia, per lligams familiars, ja que els líders respectius eren jove i sogra. 

On sí que hi ha hagut pacte ha estat a Vilada, on Junts per Vilada i Fem Pinya per Vilada han realitzat un prepacte amb dos regidors cadascun per fer fora de l'alcaldia l'equip de govern de Convergència i Unió. Segons han explicat a aquest diari, l'acord entre republicans i socialistes ve motivat per la necessitat d'un "canvi" en la gestió municipal, i es repartiran la legislatura en governs de dos anys. 

Pel que fa a la capital, Berga estarà governada per primera vegada per la Candidatura d'Unitat Popular i, així mateix, per una dona. Montse Venturós ha estat investida amb els vots del seu partit i de l'únic regidor d'ICV, mentre que la resta s'ha abstingut.

Al Berguedà, bona part dels regidors de CiU, ERC i CUP han jurat o promès el càrrec mitjançant la fórmula proposada per l'Associació de Municipis per la Independència. En aquesta, els càrrecs electes havien d'anunciar la seva disposició davant del nou Parlament, del Govern i del president que sorgeixi de les properes eleccions municipals del 27 de setembre "per exercir l'autodeterminació" del poble català i proclamar, juntament amb totes les institucions "l'Estat català, lliure i sobirà".
 

Nou Ajuntament de Puig-reig Foto: Josep Companyó

 

Constitució del nou ajuntament de Bagà Foto: Cedida

 

Membres del nou Ajuntament de la Pobla de Lillet Foto: Cedida

 

El nou alcalde de Guardiola de Berguedà, Josep Lara Foto: Cedida

 

Membres del nou Ajuntament de Saldes Foto: Cedida

 

La constitució de l'Ajuntament de Casserres Foto: Cedida