La creació d'empreses al Berguedà creix a un ritme més elevat que la mitjana de Catalunya

Aquest juny s'assoleix la xifra més elevada de llocs de treball a la comarca des del març del 2009

Redacció
02 d'agost del 2022
Actualitzat a les 16:15h
Polígon industrial de La Valldan (Berga).
Polígon industrial de La Valldan (Berga). | ADBerguedà
El teixit empresarial del Berguedà ha tancat el segon trimestre amb xifres positives que el mantenen en el camí del creixement. En concret, la comarca ha registrat en aquest període 1.249 empreses, un 1,8% més que l’any anterior (evolució lleugerament més intensa que al conjunt de Catalunya, on ha estat de l’1,2%) i un 0,6% més que el primer trimestre

Així es conclou en l’Informe trimestral del teixit empresarial i mercat del treball del Berguedà que publica trimestralment la Cambra del Berguedà i elabora el Gabinet d’Estudis Econòmics de l'entitat. Un document que recull també l’evolució de l’atur a la comarca cada trimestre.

Els llocs de treball a la comarca han crescut un 1,6% a finals de juny del 2022 respecte a l’any anterior fins a les 11.810 afiliacions. Si bé, aquest creixement és menys notable que el registrat al conjunt Catalunya (4,2%), si es compara la xifra de llocs de treball de juny de 2022 amb els nivells previs a la crisi, aquesta dada és la més elevada des del març del 2009.

Segons el tipus de règim d’afiliació, al tancament del segon trimestre el Berguedà compta amb 8.355 persones assalariades i 3.455 autònomes. Respecte a un any enrere el nombre de llocs de treball augmenta un 2,4% entre els assalariats/es, mentre que disminueix un 0,3% entre els autònoms/es.

Per grans sectors econòmics, el nombre d’autònoms només ha augmentat respecte a l’any anterior a la construcció (0,9%) i als serveis (0,2%), mentre que ha disminuït a la indústria (- 1,7%) i al sector primari (-1,1%). Els assalariats han crescut a tots els grans sectors econòmics respecte a un any enrere: un 5,7% a la construcció, un 5,6% a la indústria i un 0,6% al sector terciari.

Pel que fa a la grandària de l’empresa, el nombre d’assalariats s’ha incrementat anualment entre les microempreses (fins a 9 treballadors) i entre les petites empreses (de 10 a 49 treballadors): un 1,3% i un 8,5%, respectivament. En canvi, ha disminuït un 2,3% entre les empreses mitjanes (de 50 a 249 treballadors) i un 4,5% entre les empreses grans (de 250 treballadors i més).

L’atur marca la segona xifra més baixa des de l’abril del 2008
El Berguedà va acomiadar el juny amb 1.731 persones aturades, la segona xifra més baixa des de l'abril del 2008. En termes interanuals, el descens ha estat 15,4%, si bé ha estat una disminució menys intensa que la registrada al conjunt de Catalunya (-24,2%) en el mateix període.

La reducció anual és més elevada entre els homes (-20,5%) que entre les dones (-11,6%). Si ens fixem en trams d'edat, observem com ha estat menys notable a mesura que augmentava el grup d’edat, del -24,5% entre les persones menors de 30 anys al -5,3% entre persones de 55 anys o més. Finalment, l'atur disminueix a tots els tipus d’ocupació, i destaca en termes absoluts el descens entre els treballadors de la restauració, personals i venedors (-98) i les ocupacions elementals (-87 persones).