Castellar de n'Hug recupera aquest diumenge el Concurs Internacional de Gossos d'Atura

Hi participaran pastors qualificats i vinguts de França, Andorra, el País Basc i d'arreu dels Països Catalans

Joan Obiols
25 d'agost del 2022
57è Concurs Internacional de Gossos d'Atura de Castellar de n'Hug.
57è Concurs Internacional de Gossos d'Atura de Castellar de n'Hug. | Pilar Màrquez Ambròs
L'últim diumenge d'agost, i com marca la tradició, Castellar de n'Hug tornarà a celebrar el Concurs Internacional de Gossos d'Atura. El municipi recupera després de dos anys de pandèmia una de les festes més assenyalades del calendari, amb l'arribada de pastors qualificats i vinguts de França, Andorra, el País Basc i d'arreu dels Països Catalans, que es trobaran el 28 d'agost al Prat del Castell a les 11 del matí per disputar les dues proves de la competició.

La primera pretén valorar l’obediència del gos. El pastor l'ha d’enviar cap al carreró marcat amb banderoles i haurà de passar-hi sense que es deixi cap banderola, a més, el jurat el farà parar en dues ocasions. Després, el gos haurà d'entrar amb suavitat les ovelles, conduir-les i mantenir-les parades uns segons dins el cercle assenyalat pel mateix pastor. L'última part d'aquesta primera prova consisteix a fer passar el ramat d'ovelles pel portell assenyalat. 

La segona prova només la fan aquells gossos amb millor classificació. Aquests hauran d'anar a buscar el ramat d'ovelles per arreplegar-les i fer-les entrar dins el pletiu. Després, les hauran de fer sortir.

El Concurs Internacional de Gossos d'Atura se celebra a Castellar de n'Hug anualment, des del 1962. Aquests darrers dos anys s'ha hagut de suspendre a causa de la pandèmia. Es tracta d’una competició on el gos i el pastor han de mostrar les seves habilitats de cooperació per conduir el ramat de xais dins un tancat i tornar-lo a treure. A més de la prova d’habilitat, s’entreguen dos premis més, que són, el premi al gos d’atura de característiques racials més pures, i el trofeu al pastor més endiumenjat.

L’origen del concurs neix a Ribes de Freser, on es reunien un grup de pastors per mostrar les seves habilitats i les dels seus gossos d’atura. Per motius diversos, el concurs de Ribes de Freser es va deixar de fer, i els germans Joan i Josep Armengou, de Cal Fanxicó, es van proposar fer-lo a Castellar de n’Hug, amb previ vist i plau de l'Ajuntament de Ribes de Freser.

El Concurs Internacional de Gossos d’Atura de Castellar de n’Hug s’ha convertit en un esdeveniment popular, reconegut en l’àmbit nacional, i en una gran festa d’interès turístic.