Berga acull el primer concert sobre les cançons folklòriques de Beethoven

L'espectacle fa la primera parada a l'església de Sant Joan aquest divendres, 29 de juliol, abans d'emprendre una petita gira pels Pirineus dins el marc del Festival de Música Antiga dels Pirineus

Redacció
28 de juliol del 2022
Actualitzat a les 14:16h
Amics de la Música i les Arts de la Catalunya Central.
Amics de la Música i les Arts de la Catalunya Central. | Amics de la Música i les Arts de la Catalunya Central (AMARESC).
Estrenada l'estiu de 2020 a Vilabertran i després de passar per la capital del Bages el passat desembre, la producció d’arrels manresanes "Beethoven, el cant dels pobles" s'estrenarà el divendres, 29 de juliol, a les 9 del vespre a l'església de Sant Joan de Berga, abans d'emprendre una petita gira pels Pirineus dins el marc del Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP).

Aquesta producció, impulsada pels Amics de la Música i les Arts de la Catalunya Central (AMARESC) el passat 2020, va néixer amb una triple motivació: festejar el 15è aniversari de la fundació d'aquesta entitat bagenca, commemorar el 250è aniversari de naixement de l'il·lustre compositor germànic i presentar el nou conjunt de cambra liderat pel prestigiós pianista manresà Francisco Poyato, el Kallias Ensemble. Titulat "Beethoven, el cant dels pobles", aquest projecte musical ha volgut reivindicar un dels tresors musicals més populars i, paradoxalment, menys coneguts del gran compositor vienès: les cançons folklòriques de diferents nacions europees que va arranjar en la seva època de maduresa. Un corpus musical que, tot i ser el més voluminós del seu catàleg, constitueix un repertori absolutament desconegut, malgrat posseir una frescor i un atractiu musicals extraordinaris. Uns cants que brollen directament de la veu del poble i que esdevenen sublimats als pentagrames pel gran compositor germànic, en un exercici d'autèntica orfebreria musical.

Es tracta d'unes peces concebudes per a diferents veus solistes i un petit conjunt instrumental, integrat per piano, violí i violoncel. Després d'un procés de recerca i selecció musicològica, s'han recuperat un total de 24 cançons, corresponents a 13 nacionalitats europees diferents. Després d'ajornar-se reiteradament la seva programació per causes derivades de la pandèmia, finalment la producció podrà emprendre una petita gira pel Pirineu català dins del Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP) el proper cap de setmana, un tour musical que els portarà a Berga el divendres 29, a l'església de Sant Joan, abans de viatjar a Alp (dissabte 30) i els Banys d'Arles (diumenge 31).

El conjunt Kallias està integrat per quatre cantants, Mirea Tarragó (soprano), Helena Ressurreiçao (mezzosoprano), Eduard Mas (tenor) i Ferran Albrich (baríton), i l'ensemble instrumental integrat per Marta Cardona (violí), Erica Wise (violoncel) i Francisco Poyato, al piano.
Arxivat a