L'Ajuntament presenta la versió infantil d'Els Elois i demana «reduir al màxim» l'ús d'aigua durant la festa

La font i el safareig de la Pietat quedaran tancats durant les passades

Joan Obiols
18 de juliol del 2022
Actualitzat a les 18:35h
Presentació de Els Elois 2022 a Berga.
Presentació de Els Elois 2022 a Berga. | Joan Obiols
La festa d'Els Elois de Berga tornarà a celebrar-se després de dos anys de pandèmia. El divendres, dissabte i diumenge, 22, 23 i 24 de juliol, la ciutat es veurà immersa en els actes tradicionals d'aquesta festivitat, que té com a principals protagonistes l'aigua i els animals de bast. Enguany, la celebració deixa enrere les limitacions de la Covid, però es veurà afectada per l'episodi de sequera i focs que viu el país. En aquest sentit, l'Ajuntament ha decidit tancar l'accés a la font i al safareig de la Pietat durant les passades i ha demanat a la població "fer servir el sentit comú amb l'aigua" i "reduir-ne al màxim el seu ús".

Tal com ha explicat el regidor Andreu Comas, aquests dos punts d'aigua situats al carrer de l'Om són "punts conflictius" durant les passades, i que per aquest motiu, s'ha decidit tancar-los. De moment, no s'apliquen restriccions concretes en l'ús que cada persona pugui fer de l'aigua, però des del consistori no descarten fer-ho en els pròxims dies: "Seguirem les notícies i el temps, i depèn com evolucionin, pot ser que hàgim de deixar més clares les normes", ha declarat Comas. El regidor també ha remarcat que cal "assegurar" el benestar dels animals i evitar comportaments que puguin estressar, espantar o ferir-los. Un exemple és el de no llençar aigua directament a la cara del bestiar. 

D'altra banda, s'ha presentat la gran novetat de la represa amb l'estrena d'Els Elois infantils, un format pels més petits amb un conjunt d'activitats que se centraran en l'estima pels animals i sense la participació de bestiari viu.  En concret, es faran tallers, un espectacle infantil i hi haurà l'arribada d'un cavall de fusta de mida real. El conjunt d'actes es desenvoluparan a partir de les 5 de la tarda a la plaça Viladomat.

Entre dissabte i diumenge se celebraren les tradicionals passades, amb inici a l'Hostal del Bou i a la plaça de la Font del Ros a les 7 de la tarda i a les 9 del matí, respectivament. Per la seva banda, l'agrupació teatral La Farsa recupera el rapte de la núvia.  L'escenificació teatral tindrà lloc dissabte a dos quarts de nou del vespre, amb inici al carrer Ciutat 23 i final a Ca l'Andreu Borras, al carrer Marcel·lí Buxadé. La mateixa entitat organitza la boda típica de l'Alt Berguedà a l'església Sant Francesc, que es farà diumenge a les 11.30 hores. En acabar, a la plaça de Sant Joan, es dansarà el Ballet de Déu. A la 1 de la tarda, es farà l'acte de lliurament de les ferradures a l'Ajuntament de Berga.

Homenatge a Dolors Santandreu
Entre les persones reconegudes hi ha la historiadora berguedana Dolors Santandreu, qui va morir el desembre del 2021. Des de l'organització de la festa s'ha volgut homenatjar la seva figura i la seva tasca en la investigació i divulgació d'Els Elois. Per aquest motiu, es farà entrega d'una ferradura i una placa dissenyada per Salvador Vinyes en reconeixement de la seva persona a la família. La placa té inscrit el següent text: "A Maria Dolors Santandreu Soler, per la seva contribució perseverant a la Festa dels Elois, a la seva fidelitat infrangible a la tradició berguedana, i a la seva identificació plena amb la vocació i el destí d’aquesta ciutat".

Sopar i concert jove
En el marc dels actes de la festa, l'Associació de veïns de la Pietat ha organitzat un sopar popular a la plaça de la Pietat el dissabte. La venda dels tiquets es farà al mateix espai i en cas de pluja s'hi posaran carpes. Després, hi ha previst celebrar un concert jove amb Coi els Montgrons, un grup de versions de cançons tradicionals catalanes. En cas de pluja, l'actuació quedarà suspesa.

Xtrem Race Tour 2022
La graella d'actes contempla activitats complementàries durant els dies anteriors i posteriors a la festa. En concret, Bergacomercial organitza novament el circuit d'inflables Xtrem Race, que durant tot el mes de juliol ha fet ruta a la comarca de la mà de la Federació del Comerç del Berguedà i la Televisió del Berguedà.

El circuit farà parada aquest dimecres, 20 de juliol, de les 18 a les 21 h a la Font del Ros. La primera hora servirà per gravar el programa televisiu Berguedà Prix, després, quedarà obert a tothom qui porti un tiquet que s'obté amb la compra en comerços de proximitat de la comarca. També es podrà gaudir dels inflables el dimecres, 27 de juliol, de les 18 a les 21 hores al Vall. Allà, es posarà punt final al circuit amb una festa amb música i tapes.

Crida participativa al jovent
Per la seva banda, des de la Junta Conservadora d'Els Elois, Josep Cuberas s'ha mostrat partidari de "fer créixer la festa", introduint-hi canvis per fer-la més participativa. En aquest sentit, ha convidat els veïns a apropar-se a tirar aigua i participar de les passades "vinguin o no amb animals". També han fet una crida especial a la implicació del jovent en els actes i a formar part de les comparseries, amb el fi d'assegurar la continuïtat de la festa.
Arxivat a