El físic berguedà Lluís Torner recull la Creu de Sant Jordi

La Generalitat de Catalunya li atorga el guardó en reconeixement de la seva trajectòria a escala mundial en l'àmbit de la física i les ciències fotòniques.

Redacció
13 de juliol del 2022
Actualitzat a les 10:16h
Jordi Puigneró, Pere Aragonès, Lluís Torner i Natàlia Garriga.
Jordi Puigneró, Pere Aragonès, Lluís Torner i Natàlia Garriga. | Generalitat de Catalunya

Des d'aquest passat dilluns, 11 de juliol, el físic berguedà Lluís Torner (La Valldan, 1961) ja compta amb la Creu de Sant Jordi que reconeix la seva trajectòria a escala mundial en l'àmbit de la física i les ciències fotòniques. La cerimònia s'ha celebrat al Teatre Monumental de Mataró i ha reconegut 20 personalitats i 10 entitats que pels seus mèrits han prestat serveis destacats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o en el pla cívic i cultural.

Torner, que és l'únic berguedà que conformava la llista de guardonats d'enguany, ha estat reconegut pel seu lideratge en investigació en ciències fotòniques, un àmbit cabdal per abordar els reptes de la humanitat durant el segle XXI. És conegut internacionalment com a científic capdavanter. Va obtenir la Medalla Narcís Monturiol el 2009, Premi de Lideratge de la Optical Society of America el 2011 i Premi Nacional de Recerca el 2016, entre altres reconeixements. L’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), que ell mateix va crear, ha esdevingut un referent mundial d’aquesta disciplina.

L’acte ha estat conduït per dues de les persones distingides amb aquest guardó en la passada edició, Mònica Terribas i Justo Molinero, i també ha comptat amb la intervenció de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga i Ibáñez, així com amb les actuacions de Toti Soler, acompanyat dels ballarins Toni Mira i Lila Ribera Ducreux, i Judit Neddermann. El duet musical Estopa ha fet un parlament en nom de totes les entitats guardonades, mentre que l’activista Fàtima Ahmed ho ha fet en nom de totes les personalitats.

La consellera de Cultura ha recordat que les Creus de Sant Jordi "són el reconeixement a una trajectòria sòlida, a una dedicació continuada i exemplar, però, sobretot, a uns valors que reivindiquem cada dia, com ara la feina ben feta, el compromís, la solidaritat, el respecte, la diversitat o la inclusió". Garriga ha destacat que són "exemples magnífics de persones i entitats a qui cal admirar i a qui cal seguir, perquè fan més gran la nostra societat".

Per la seva banda, els germans David i José Manuel Muñoz, d’Estopa, han volgut compartir el seu guardó amb tots els professionals sanitaris, els professors i les professores, i han reivindicat “una Catalunya solidària amb els més febles, que sigui terra d’acollida, un exemple al món”, així com una sanitat i una educació pública “de qualitat, per a tothom, que no deixi ningú enrere i permeti desenvolupar els talents de cadascú”. “Existeix una minoria que ens vol ignorants, que no tinguem esperit crític”, han denunciat.

Al seu torn, l’activista Fàtima Ahmed ha intervingut en nom de totes les persones guardonades i ha destacat que "Catalunya és un país d’acollida i terra d’oportunitats, que s’enorgulleix i s’estima la seva diversitat". Ahmed també ha assenyalat "l’honor" de compartir amb les persones reconegudes "el compromís social i cultural per un país que es fa gran".

El president de la Generalitat, Pere Aragonès,  ha remarcat que les persones guardonades "ens fan sentir orgullosos de qui som i de com som" i reflecteixen "la pluralitat i la diversitat del país". Durant la cerimònia de lliurament dels guardons, el cap de l'executiu català ha posat en valor que les persones reconegudes "són referents per a les generacions presents i futures" i ha elogiat que els seus exemples demostren que "amb treball i dedicació, compromís i il·lusió, talent i perseverança, visió de conjunt i esperit cooperatiu assolim els objectius". Per això, ha manifestat que conviden a mirar el futur amb optimisme i "ens empenyen a pensar en gran per fer de Catalunya un país més just i plenament lliure".

Arxivat a