Surten a licitació les obres per crear un itinerari exterior que permeti veure de més a prop les petjades de Fumanya

Es construiran camins, miradors i punts d’interpretació i de repòs amb un cost aproximat de 650.000 euros

Redacció
12 de juliol del 2022
Actualitzat a les 10:06h
Projecte d'itinerari exterior al jaciment de Fumanya
Projecte d'itinerari exterior al jaciment de Fumanya | CCBerguedà
El Consell Comarcal del Berguedà ha tret a licitació les obres de creació de l'itinerari exterior de la Ruta del Cretaci de Fumanya. L’objectiu de l’actuació és construir un panell que permeti gaudir de més a prop les petjades de dinosaure que l’explotació de la mina a cel obert de Fumanya Sud va deixar al descobert. Actualment, els visitants del Centre d’Interpretació Dinosaures Fumanya poden veure les xafades des de la terrassa exterior del centre, però no s’hi poden apropar per observar-les amb seguretat, ja que el camí que permet aproximar-s’hi està en mal estat i en falta un tram.

Per tal que els visitants puguin veure-les de prop, es crearà un itinerari exterior de visita del jaciment. Les obres consistiran en la construcció de camins, miradors i punts d’interpretació i de repòs per tal de crear un itinerari que faciliti la visió de les petjades. L’itinerari incorporarà diversos plafons de vidre que informaran dels valors presents al jaciment: paleontologia, natura, geologia i paisatge. A més, els panells quedaran alineats amb les petjades i es podrà veure el seu reflex creant un espectacle visual inigualable.

Jesús Calderer, conseller de Projectes Comarcals i Europeus, ha explicat que l'obra té l'objectiu "d'ampliar l’oferta del jaciment de Fumanya". "S’aconseguirà que el visitant s’apropi molt més a la paret on hi ha les petjades i hi haurà una explicació molt més acurada que permetrà entendre com era Fumanya fa milions d’anys". "Amb aquesta actuació el Consell Comarcal i l’Ajuntament de Fígols potencien un dels recursos turístics més importants del Berguedà i l’oferta de qualitat del món turístic de la comarca creixerà. No tinc cap dubte que aquest nou itinerari farà augmentar els turistes que visitin el jaciment i la comarca. Es passarà d’una visita que ja és potent al centre d’interpretació, a una visita ampliada amb un recorregut familiar a l’exterior que atraurà molt més públic", ha afirmat el conseller Calderer.

Donat que gran part dels visitants de Dinosaures Fumanya són famílies, el projecte de creació de l’itinerari exterior vol donar especial importància als infants i pretén fer un itinerari accessible perquè que els més petits puguin compartir una visita espectacular de les petjades amb els adults.

Obres amb un cost de 650.000 euros
El Consell Comarcal del Berguedà no disposa de personal a la plantilla per atendre les necessitats que es requereixen ni dels mitjans materials propis per atendre les obres que es requereixen. És per aquest motiu que s’ha convocat un concurs públic per adjudicar les obres. Els pressupost de licitació és de 651.399,53 euros -amb IVA inclòs- i el termini de presentació d’ofertes finalitza el 26 de juliol. El termini total d’execució de les obres s’estima en 7 mesos. Tots els detalls de l’oferta de licitació es poden consultar en aquest enllaç.

El jaciment més important d'Europa
El jaciment de Fumanya, a Fígols, té la categoria de Bé Cultural d’Interès Nacional i està inclòs dins del PEIN Serra d’Ensija-Rasos de Peguera i dins la Xarxa Natura 2000. És el més important d’Europa i un dels més importants a nivell mundial. Les petjades del jaciment de Fumanya estan situades sobre una paret de roca calcària. Sobre la qual, s’hi han registrat unes 2.000 petjades de dinosaure, formant rastres. Es tracta, per tant, d’un jaciment excepcional tant per al seva riquesa paleontològica com per la seva mida.