Nou episodi de calor intensa: màximes per sobre dels 30 graus durant tota la setmana

El Meteocat alerta d'un increment notable de les temperatures que es pot allargar durant set dies i que portarà a superar els 40 graus a les comarques de l'interior

Joan Obiols
11 de juliol del 2022
Actualitzat a les 9:47h
Serralada de Queralt des de Berga (arxiu).
Serralada de Queralt des de Berga (arxiu). | NacióBerguedà
Els dubtes sobre la calorada o l'onada de calor queden resolts després que el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) hagi anunciat una nova onada de calor a partir de dimarts de la setmana que ve, amb un pic de les temperatures que s'espera per dimecres o dijous. Al Berguedà, les previsions indiquen que les màximes no baixaran dels 30 graus durant tota la setmana. Aquest dilluns la calor ja serà forta, amb temperatures que podran superar els 33 graus, però aniran en augment a mesura que avancin les hores, superant els 35 graus amb tota probabilitat a partir de mitja setmana.
 
El Meteocat preveu que els valors més elevats afectin les comarques del Segrià, la Noguera, el Pla d'Urgell i les Garrigues, però l'episodi de calor afectarà tot Catalunya durant tota la setmana. De fet, la previsió a set dies que han emès aquest diumenge apunta a superar els 40 graus, sobretot en les comarques de l'interior. Hi ha alertes activades en 12 comarques, la majoria de Ponent, però també el Bages i l'Anoia.

En aquest sentit,Protecció Civil de la Generalitat ha activat aquest diumenge el Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) per onada de calor davant la previsió de temperatures extremes a partir de dimarts. El pla INFOCAT es manté en prealerta per elevat risc d’incendis, i demana extremar les precaucions prop de zones forestals. D’altra banda, el departament de Salut ha posat el pla d'actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut en fase 2.

S’ha demanat als ajuntaments que habilitin llocs frescos o sales amb aire condicionat en cas que sigui necessari el seu ús i es tingui especial vigilància de les persones majors de 75 anys sense suport familiar o sense recursos; persones amb discapacitats físiques o psíquiques i limitacions de mobilitat; persones que hagin de romandre o fer activitat física a l'aire lliure i persones amb malalties cròniques. Així, recorda la importància d’hidratar-se molt sovint i evitar fer esport intens a les hores de més calor.