Surten a licitació les obres per a consolidar els murs amb risc d'ensorrament del Castell de Berga

Tenen un cost de 75.840 euros i es financen a través dels fons del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya

Redacció
08 de juliol del 2022
Actualitzat a les 10:26h
Castell de Berga.
Castell de Berga. | Arxiu NB
El Consell Comarcal del Berguedà ha tret a licitació les obres de consolidació de les restes arqueològiques i els tancaments i protecció de les lluminàries del Castell de Berga, catalogat com a bé cultural d’interès nacional (BCIN) i propietat de l’ens comarcal. Amb aquesta obra es vol consolidar i garantir l’estabilitat dels murs que es troben en risc d’ensorrament. L’objectiu és preservar les restes arqueològiques existents i evitar que continuïn deteriorant-se i desapareixent i, alhora, evitar els possibles despreniments per a preservar la seguretat dels futurs visitants.

D’altra banda, aquesta intervenció ha de millorar la seguretat dels diferents accessos al castell per protegir-lo d’entrades indegudes. Es vetllarà especialment pel sistema d’il·luminació que es va estrenar el novembre de 2020. Així ho ha explicat Araceli Esquerra, consellera d’Ensenyament, Comunicació, Cultura i Dinamització de les colònies industrials i Patrimoni.

Aquestes obres tenen un cost de 75.840 euros i són finançades a través dels fons del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) del període 2020-2024 de la Generalitat de Catalunya. La durada prevista dels treballs és de quatre mesos. Els treballs formen part d’una fase preliminar de les actuacions previstes al Pla Director del Castell.

La consellera Araceli Esquerra ha dit que aquests treballs "demostren la ferma voluntat del Consell de preservar i dignificar el patrimoni". També ha destacat algunes de les actuacions que s’hi han dut a terme, per exemple, la del 2021, amb la retirada del vas de l’antiga piscina, i ha assenyalat que en el futur se n'hauran de fer més. El castell, en el seu dia, va ser la seu institucional del Consell Comarcal del Berguedà.

Situat sobre el nucli antic de Berga, manté part dels murs de contenció que formalitzaven la fortalesa. Les edificacions originals s’han perdut a causa del seguit d’enderrocs, reconstruccions i canvis d’ús que ha tingut el castell al llarg de la seva història.

Finalitza la vuitena campanya d’excavacions
Aquest divendres, 8 de juliol, finalitza la vuitena campanya d’excavacions arqueològiques anuals que hi duu a terme els Amics del Castell de Berga amb la col·laboració del Consell Comarcal del Berguedà, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Berga. Hauran estat 15 dies d’excavacions amb la participació de 22 persones.

Des de l’any 2015 es duen a terme actuacions arqueològiques a l’estiu a l’esplanada superior del castell, on se situaven les estructures més antigues com ara l’església, el polvorí i el cementiri, aquestes campanyes s’han portat a terme gràcies a l’enderroc previ d’una sèrie d’estructures construïdes a mitjan del segle XX per a l’ús d’hotel anomenat Gran Hotel Mesón del Castillo. Aquestes intervencions arqueològiques han permès avançar en el coneixement de les estructures de la fortificació. Els vestigis han perviscut gràcies al seu soterrament.

Per la seva banda, la consellera d’Ensenyament. Comunicació. Cultura, Dinamització de les colònies industrials i Patrimoni, Araceli Esquerra, ha agraït "la ingent feinada que fan els Amics del Castell de Berga", assegurant que "són un exemple". Ha valorat la importància dels treballs que "fan possible aprofundir en el coneixement que tenim del castell de Berga".

Finalment, Xavier Campillo, portaveu dels Amics del Castell de Berga ha explicat que amb aquesta campanya s'està acabant bona part de les feines iniciades fa vuit anys. Les diferents parts excavades han permès fer aflorar espais com la porta de l’antic castell medieval, "que està ben conservada", i noves estructures. Campillo ha estimat que fins ara s’ha excavat la meitat del jaciment.
Arxivat a