L'Ajuntament de Berga crea una comissió per estudiar quina és la forma més viable de gestió de l'aigua

L'espai haurà de presentar al ple municipal els acords assolits en un període màxim de tres mesos des de la seva constitució, sinó s'haurà de tornar a començar de zero

Joan Obiols
07 de juliol del 2022
Actualitzat a les 20:14h
L'Ajuntament de Berga.
L'Ajuntament de Berga. | Arxiu NB

El ple de l'Ajuntament de Berga ha aprovat amb el vot favorable de la CUP i ERC crear una comissió d'estudi sobre la viabilitat i l'eficiència de les diferents propostes de gestió del servei d'aigua. Els grups de l'oposició, Junts per Berga i PSC han votat en contra de la proposta. L'espai estarà conformat per l'alcalde Ivan Sànchez, un representant de cada grup municipal, tècnics del consistori i dos ciutadans.

Segons ha explicat el regidor de municipalitzacions, Ramon Camps, el grup començarà a treballar pròximament amb l'objectiu de desencallar la situació abans de les eleccions municipals del 2023. Fins aquest juny, l'empresa privada Agbar tenia un conveni vigent sobre la gestió del servei a la ciutat. Ara mateix està caducat, però la llei contempla una pròrroga forçosa d'un any que dona marge al consistori per analitzar les diferents possibilitats. L'objectiu de l'equip de govern és municipalitzar l'aigua a través de l'empresa pròpia BRG. De fet, és una de les principals promeses electorals dels dos grups que el conformen (CUP i ERC). Segons Camps, "és una obligació fer el canvi".

Tanmateix, ha admès que els tempos són "justos" i que poden haver-hi "entrebancs". El regidor ha explicat que la comissió no s'ha pogut crear abans perquè no es disposava de tots els documents de l'auditoria que havia encarregat la regidoria de Municipalitzacions a una empresa externa sobre quin seria el millor servei de gestió de l'aigua. El darrer document va arribar a finals de febrer i els serveis tècnics del consistori consideraven que la comissió no podia començar a treballar amb l'informe sense tancar.

La comissió tindrà tres sessions en tres mesos per completar la seva feina. Això vol dir que al ple del mes d'octubre s'hauria de portar la ratificació dels acords que determinin el futur del servei de l'aigua, després s'obriria un període per a la presentació d'al·legacions. Si no es compleix amb el termini de 90 dies, la comissió haurà de començar de nou.

L'oposició creu que l'encàrrec de l'informe per part de la regidoria de Municipalitzacions es va fer "de forma tendenciosa" perquè el resultat fos el que interessava a l'equip de Govern. També dubta que l'empresa municipal BRG sigui capaç d'assumir el servei de l'aigua tenint en compte "les males gestions que s'han fet d'altres serveis municipals i àrees de l'Ajuntament, com la neteja dels edificis públics o la residència Sant Bernabé".

Sobre la viabilitat econòmica d'una possible gestió de l'aigua per part de BRG, Camps ha defensat que l'empresa municipal té una situació delicada perquè va assumir els costos de neteja de la pandèmia que l'Ajuntament no va pagar. En aquest sentit, defensa que els "números surten, però es va forçar la màquina". El regidor considera que l'empresa té viabilitat econòmica per si mateixa i que assumir la gestió de l'aigua li generaria guanys -a mitjà termini- que servirien per tenir caixa i revertir-los a la xarxa d'aigua.

Arxivat a