Les ADF del Berguedà demanen finançament a la Generalitat per comprar nous vehicles i material

El Govern els ha augmentat la partida econòmica, però només es pot destinar al manteniment dels equips existents i al pagament de les noves taxes d'emissions de CO2

Redacció
04 de juliol del 2022
Actualitzat a les 12:16h
Actuació de les ADF Berguedà durant la campanya del borrissol.
Actuació de les ADF Berguedà durant la campanya del borrissol. | ADF Berguedà
Les Agrupacions de Defensa Forestal del Berguedà (ADF) demanen que la Generalitat els doti del finançament necessari per fer la renovació del seu material per lluitar contra els incendis forestals. Aquesta ha estat una de les principals conclusions en la darrera reunió entre alcaldes de municipis amb agrupacions, on s'ha posat de manifest que el Govern dona ajudes pel manteniment del material, però que és complicat cobrar-les i no són suficients per renovar els utillatges. Concretament, les ADF necessiten més dotació per renovar els vehicles d’extinció i comprar material nou, específicament exclòs de les actuals convocatòries de la Generalitat.

Les ADF han posat de manifest "la paradoxa" que suposa el fet que la Generalitat els augmenti la partida, però que només es pugui destinar al manteniment dels equips existents i al pagament de les noves taxes, com la d’emissions de CO2 dels vehicles antics -que són la gran majoria dels que tenen les agrupacions del Berguedà-. En aquest sentit, denuncien que tenen "serioses dificultats" per renovar el seu parc mòbil, indispensable per la lluita contra els incendis forestals, i es reivindiquen com les que tenen "un major coneixement del territori".

És per aquest motiu que han acordat demanar una reunió amb la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, per tal d’exposar-li les necessitats que tenen i reclamar solucions. Els representants de les ADF recorden que és competència de la Generalitat dotar-los adequadament perquè puguin dur a terme la seva feina en condicions.

A la reunió es va posar l’exemple de l’ADF Montesmon, integrada pels municipis d’Avià, Capolat, Castellar del Riu, L’Espunyola, Montclar i Montmajor. En aquest cas s’ha arribat a un acord amb cadascun dels ajuntaments perquè facin una aportació econòmica a l’ADF d’acord amb el nombre d’habitants i els quilòmetres quadrats de cada municipi. Aquests diners serveixen per pagar les necessitats de les agrupacions que lluiten contra els incendis forestals.

Durant la trobada es va acordar fer arribar aquest conveni a la resta d’ajuntaments de la comarca per si volen utilitzar-lo de model per ajudar a finançar les seves agrupacions. En paral·lel, les ADF hauran de calcular exactament quines són les seves necessitats. Per la seva banda, el Consell Comarcal del Berguedà s’ha ofert a fer la valoració de l’aportació econòmica que pertocaria a cada ajuntament.

La consellera de Pagesia, Petits Municipis i Desenvolupament Rural, Patrocini Canal, ha assegurat que "donar suport a les ADF es fa més necessari que mai" a causa de la sequera, la qual provoca que el risc d’incendi forestal al Berguedà sigui alt, així com al conjunt del país. Canal ha valorat que els voluntaris de les ADF "fan una feina imprescindible" basada en el coneixement del territori. La seva tasca els converteix en uns actors clau en la lluita contra els incendis, fent tasques de vigilància, prevenció i extinció d’incendis forestals.

Les 7 ADF del Berguedà estan agrupades en una federació que es va constituir l’1 de juny de 2004. En formen part els 31 municipis de la comarca i també 3 de l’Alt Urgell. Les ADF esmentades són: ADF Alt Berguedà, ADF La Pobla-Castellar, ADF Sobrepuny, ADF Montesmon, ADF Baix Berguedà, ADF Viver i Serrateix i ADF Solana del Cadí. Les agrupacions treballen per la conservació dels boscos, la prevenció dels incendis forestals i la formació de voluntaris perquè millorin els seus coneixements en prevenció i extinció d’incendis.

El Consell Comarcal i l'ADF Berguedà van signar aquest mes de març un conveni de col·laboració que estableix que l’ens comarcal faci una aportació anual fins al 2025 de 1.500 euros a la Federació per tal que pugui dur a terme la seva tasca de prevenció d’incendis forestals i promoure la formació de voluntaris per combatre el foc.