Les festes del Segar i el Batre d'Avià recuperen el format habitual

S’iniciaran el dissabte, 9 de juliol, amb el concert a càrrec de la Coral Santa Maria d’Avià; diumenge es desenvoluparà la jornada a l'exterior de l'església de Santa Maria

Redacció
04 de juliol del 2022
Actualitzat a les 12:28h
La celebració del Segar i el Batre, l'any 2019 (arxiu).
La celebració del Segar i el Batre, l'any 2019 (arxiu). | Aleix Camprubí
Les Festes del Segar i el Batre d'Avià recuperen la normalitat dos anys després que la pandèmia obligués a suspendre-les el 2020 i a fer-ne una versió reduïda l’any passat per adaptar-se a les restriccions sanitàries. Així, enguany es tornarà a fer el paller, element simbòlic de la festa, així com la fira de productes agroalimentaris i artesania.

La festa s’iniciarà el dissabte, 9 de juliol, amb la novetat d'un concert a càrrec de la Coral Santa Maria d’Avià, que oferirà una cantada de cançons tradicionals a les 8 del vespre a l’exterior de l’església Santa Maria d’Avià. La missa del dia posterior a les 8 del matí, serà l’acte que inaugurarà la jornada de diumenge. A continuació a les 9, es començaran a realitzar les tasques i la demostració de la sega al camp que hi ha a tocar del temple. La Colla de Segadors del Segar i el Batre, una agrupació d’avianesos que va començar a organitzar la festa fa més de trenta anys, serà l’encarregada de fer les demostracions de les feines de segar i batre.

A les 10, els segadors recuperaran forces amb l’esmorzar típic de pagès preparat per les
mestresses del poble. Josep Burniol (Japet), membre de la Colla de Segadors del Segar i el Batre remarca que "la figura de la mestressa i la seva feina era igual o més important que la dels segadors. Tradicionalment, es quedaven a casa preparant els àpats dels segadors. Després els hi portaven al camp on treballaven amb cistelles i el servien damunt del rostoll. A més d’aquesta feina havien de tenir cura del bestiar de casa. Això suposava una gran feinada i era d’admirar". Durant l’esmorzar actuarà la formació berguedana V9 Band i que interpretarà música folk. Un cop finalitzat l’àpat, es reprendran les tasques i es realitzarà la garbella i la posterior batuda.

L’alcaldessa d’Avià, Patrocini Canal, exposa que "durant la jornada matinal hi haurà una
trobada de puntaires la qual s’hi espera una cinquantena de participants. A més a més, es
faran tallers de ceràmica i de pintura pels infants i es comptarà amb la participació dels carreters de Prats de Lluçanès, que seran els encarregats de portar les garbes fins a l’era". Posteriorment, les activitats matinals s’acabaran amb el dinar popular pels segadors, mestresses i firaires.

L’únic acte que hi haurà a la tarda i que servirà per finalitzar la festa serà el concert de
música i balls tradicionals a càrrec també del grup V9 Band
, a dos quarts de set a la sala gran de l’Ateneu. Josep Burniol afegeix que "mentre la salut ho permeti anirem mantenint la demostració de les tasques de la segar i el batre uns anys més. Evidentment, cada vegada som més grans i potser la festa haurà de passar a un format totalment lúdic si no sorgeix un relleu generacional, però d’alguna manera o altra ha de seguir per homenatjar els avantpassats i la feina del pagès".