El BBVA vol acomiadar 2.000 treballadors de Catalunya Banc

La retallada comportarà el tancament de 400 oficines de l'antiga Caixa Catalunya

J.P./ACN
11 de juny del 2015
Actualitzat a les 15:41h
El BBVA ha obert la negociació prèvia a la presentació de l'Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) presentant una proposta de tancament d'unes 400 oficines i la reducció en 2.000 persones de l'actual plantilla de Catalunya Banc (CX), segons fonts sindicals. La proposta només afectaria a les oficines i al personal de CX, contràriament al que s'havia anunciat a l'abril en la presentació de resultats del primer trimestre del BBVA, quan l'exconseller delegat, Ángel Cano, va dir que l'ajust es faria sobre la plantilla integrada. El calendari de l'ajust és el que s'havia anunciat, entre el 2015 i el 2017, tot i que aquest dimecres s'ha avançat que el gruix majoritari de l'ERO es farà en el transcurs del 2016.

Les xifres que ha defensat la direcció de Recursos Humans del BBVA davant els representats dels treballadors de CX són més altes que les anunciades el 29 d'abril passat per l'exconseller delegat del BBVA, Ángel Cano, en el transcurs de la roda de premsa de presentació de resultats del primer trimestre. 

En aquella compareixença, Cano va anunciar que l'ajust es faria sobre el personal de les dues plantilles integrades després de fer-se efectiva la fusió i que afectaria a un total de 285 oficines i unes 1.800 persones. 

La reunió d'aquest dimecres al mati és la primera que obre formalment el període previ de negociació abans que no es presenti l'Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO). Quan es presenti formalment l'ERO la negociació s'haurà de tancar en un termini màxim de 30 dies. 

Els representants sindicals han reclamat que fins passat l'estiu la direcció del BBVA no presenti l'ERO per no interferir en el procés de vacances programes dels interlocutors dels treballadors. 

La primera petició que ha posat sobre la taula la direcció del BBVA ha estat que els prop de 4.400 empleats que té Catalunya Banc homologuin els seus salaris i categories professionals al conveni de la banca i dels treballadors del BBVA, cosa que suposaria una reducció salarial per al 98% dels personal de l'antiga caixa d'estalvi, que mantenen sous per sobre del BBVA. 

El calendari d'aplicació de l'ERO seria en tres anys, entre el 2015 i el 2017 i el gruix de l'ajust majoritàriament es faria en el transcurs de l'exercici del 2016, segons han explicat fonts sindicals. 

Els representants sindicals no descarten mobilitzacions

Els representants sindicals ''no descarten'' mobilitzacions del personal en contra de les pretensions de l'empresa que són ''abusives'' de totes totes. 

El criteri que ha defensat l'empresa per fer aquest ajust és que sempre que es pugui es farà amb baixes voluntàries i amb mesures el menys traumàtiques pel personal de CX que ja acumula diversos ajustos de plantilles en els últims tres anys. 

La direcció de Recursos Humans ha posat sobre la taula que l'ajust es faci a través de tres mecanismes ''clàssics'' en la negociació d'un ERO en el grup BBVA que seran per la via de les prejubilacions, les baixes incentivades i les excedències remunerades en períodes de cinc anys. 

El representants dels treballadors han rebutjat la proposta inicial de la direcció i han defensat que a través de prejubilacions a partir de 53 anys es podria arribar a un ajust de plantilla d'unes 1.800 persones, sempre i quan s'integrés en l'ERO el personal de CX i del BBVA.

La franja dels 53 anys per les prejubilacions la defensen els sindicats perquè és l'acord al que es va arribar en l'ajust de la plantilla integrada del BBVA i de les antigues caixes d'Unnim quan es va fer la fusió i que va permetre redimensionar la xarxa d'oficines i empleats amb baixes voluntàries. 

El calendari s'ha acordat per les dues parts en reunions setmanals cada dimecres al migdia a partir d'aquest dimecres.