Borredà compra l'antic edifici de Can Font per convertir-lo en un equipament municipal i habitatges

L'adquisició de l'immoble ha tingut un cost de 130.000 euros, que es pagarà amb un crèdit de la Caixa de Cooperació de la Diputació de Barcelona, el qual s'haurà de tornar en 10 anys i a 0% d'interès

Joan Obiols
29 de juny del 2022
Actualitzat a les 10:36h
L'estat actual de l'edifici de Can Font a Borredà.
L'estat actual de l'edifici de Can Font a Borredà. | Ajuntament de Borredà
L'Ajuntament de Borredà va aprovar per unanimitat en el ple del 20 de juny la compra de l'antic edifici de Can Font, també conegut com a Cal Royo, que fa referència als antics propietaris. L'adquisició respon a l'objectiu de salvar aquest rellevant immoble a través de la seva adequació i destinar la primera planta a equipaments i serveis municipals i les dues plantes superiors a habitatges. Està previst tramitar peticions d'ajuts a diverses institucions per a procedir a la seva rehabilitació. Tan bon punt es disposi de les escriptures, es procedirà a redactar el projecte executiu.

Aquesta és la casa més característica del nucli urbà de Borredà, construïda al segle XIV, va ser un antic hostal. Està situada molt a prop de l'Ajuntament i l'Església parroquial, amb entrada pel carrer Camí de Frontanyà i la Placeta, a peu de l'antic camí ral de Ripoll a Berga. Antigament, servia com a lloc d'abeuratge i descans per a persones i animals. Va ser una peça fonamental pel naixement del nucli urbà. La vila té com a primeres referències de l'edifici l'any 834, en el marc del repoblament impulsat pel monestir de Ripoll.

La casa la conformen 950 metres quadrats i consta de planta baixa i dues plantes pis, amb un pou exterior que conserva tota l'estructura original i que dona a una galeria que servia com assecador, on encara es poden veure restes de pintura de principis del segle passat. La planta baixa conté un antic forn de pa, així com les antigues dependències de botiga, consultori mèdic i llar d'infants.

Cal Royo fa uns anys que està abandonat i l'Ajuntament ha decidit adquirir-lo després d'unes negociacions amb la propietat, que han culminat amb un acord de compra de 130.000 euros. El consistori ho assumirà a través d'un crèdit de la Caixa de Cooperació de la Diputació de Barcelona, el qual s'haurà de tornar en 10 anys i a 0% d'interès.