La Diputació destina 1,4 milions d'euros al monestir de Sant Llorenç per convertir-lo en un espai d'interpretació i estudi del romànic

Aquest dilluns s'ha signat el conveni de col·laboració que preveu iniciar les obres d'adequació a l'interior de l'espai a partir del 2023

Redacció
27 de juny del 2022
Actualitzat a la 13:47h
Josep Lara, Núria Marín i Francesc Conesa durant la signatura del conveni.
Josep Lara, Núria Marín i Francesc Conesa durant la signatura del conveni. | CCBerguedà
La presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, el bisbe de Solsona, Francesc
Conesa
i l’alcalde de Guardiola de Berguedà i president del Consell Comarcal, Josep Lara, han signat aquest dilluns al Monestir de Sant Llorenç de Guardiola de Berguedà el conveni de col·laboració que convertirà aquest singular espai en un centre per a la interpretació, l’estudi i els itineraris romànics del Berguedà amb l'aportació d'1.400.000 euros per part de la Diputació de Barcelona.

L’acord preveu iniciar les obres el 2023 i finalitzar-les el 2025, que serviran per posar al dia el monument i el seu entorn. S’adequaran les diferents estances de l’interior del monestir de la planta baixa, la primera, la segona i la tercera amb l'objectiu que esdevingui una infraestructura per donar a conèixer el romànic del Berguedà a nivell nacional i internacional, en base també al conjunt d’esglésies restaurades per la Diputació de Barcelona al llarg dels anys.

Mantenint les activitats culturals que es fan actualment a l’església, el futur centre
vol projectar el monestir com una experiència innovadora i contemporània de la interpretació del romànic; que fomenti el desenvolupament econòmic, social, cultural i turístic del municipi de Guardiola de Berguedà i del Berguedà.

"Oferirà una experiència innovadora al país, que permetrà interpretar la memòria romànica des de la contemporaneïtat". L’objectiu "és situar el coneixement i la interpretació d’un art ancestral com el romànic en totes les seves accepcions (arquitectura, pintura, escultura, musica...) com a base per al desenvolupament de nou coneixement i noves expressions artístiques que transcendeixin els significats de l’art romànic i el contextualitzin en el món actual".

Un altre dels grans eixos del projecte és el del desenvolupament econòmic, social, cultural i turístic de Guardiola i de la comarca. Així, el futur centre d’interpretació i estudi contempla les activitats culturals que es desenvolupen al voltant del monestir de Sant Llorenç com a espai catalitzador i dinamitzador de l’oferta cultural de l'Alt Berguedà. 

Per últim, aquest centre d’interpretació, estudi i difusió es basa en la xarxa de l’art romànic del Berguedà, que, de manera capil·lar, "va més enllà de les seves pròpies fronteres, i uneix amb l’esperit inicial d’aquest art un nou missatge cap a la nostra contemporaneïtat amb els valors col·lectius que el romànic preconitzava".

Des del monestir de Sant Llorenç es visiten actualment diversos recursos del romànic del Berguedà, com són l’església de Sant Quirze de Pedret (Cercs), l’església de Sant Sadurní de Rotgers (Borredà), l’església de Sant Vicenç de Rus (Castellar de n’Hug) i l’església de Sant Vicenç d’Obiols (Avià). L’any 2021 van rebre 6.900 visitants, dels quals més de 3.600 van participar en actes culturals al monestir de Sant Llorenç (tot i la restricció d’ocupació de bona part de l’any 2021 a causa de la Covid).

Calendari de les obres
Segons l’acord signat aquest dilluns, els pròxims mesos es començaran a redactar els
projectes tècnics per poder començar les obres l’any que ve. Es preveu que els treballs
acabin el 2025. El projecte preveu intervencions les diferents estances de l’interior del monestir, on s’adequaran els accessos i es faran obres per adequar l’espai a usos expositius i polivalents (tallers, reunions, programes educatius i serveis). 

"A partir d'avui, Guardiola i el Berguedà canviaran"
Per la seva banda, Josep Lara, alcalde de Guardiola de Berguedà i president del Consell Comarcal, ha valorat i agraït la inversió que destina la Diputació de Barcelona: "És un somni fet realitat", ha dit. El dirigent ha assegurat que "a partir d’avui, Guardiola i el Berguedà canviaran. Aquesta actuació serà un revulsiu econòmic que suposa un pas endavant no només per Guardiola sinó per la comarca, ja que esdevindrà un motor de dinamització cultural, turístic i econòmic. Tothom en sortirà beneficiat".

Així mateix, ha destacat el paper que ha jugat la Diputació des del 1996 per tal de restaurar el monestir i fer que torni a esdevenir un actiu de la vida berguedana amb una inversió de 7.322.811,86 d’euros, xifra a la qual ara caldrà afegir els 1,4 milions que hi aportarà.