El Pi Jove podria perdre una de les tres branques a causa de l'atemptat

Els Mossos d'Esquadra valoren totes les opcions i no descarten trobar una relació entre l'agressió del Pi Vell el maig del 2014

Aida Morales
11 de juny del 2015
Actualitzat a les 18:17h
990_1434025463pi_jove_play
990_1434025463pi_jove_play

L'agressió que ha sofert aquests darrers dies el Pi Jove podria deixar l'arbre amb una de les branques mortes. Així ho ha explicat a NacióBerguedà l'alcalde de Castellar del Riu, Adrià Solé, després de valorar in situ amb els Mossos d'Esquadra aquest atac. 

Segons ha explicat, el tall que han fet és "molt profund" i la branca queda enganxada només per la part interior que s'uneix amb les altres dues. Solé ha descartat que aquest fet pugui arribar a matar l'arbre, considerat el successor del Pi Vell, tot i que sí que podria afectar greument la branca. No obstant això, ha explicat que ja s'ha posat en contacte amb tècnics de la Diputació de Barcelona i del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat perquè pugin i la intentin salvar. 

Les opcions viables, però, es valoraran en els propers dies, tot i que l'Ajuntament de Castellar del Riu ha assegurat que farà "tot el possible" perquè aquest emblema de l'independentisme i de la unió dels Països Catalans situat a uns 200 metres del Pi de les Tres Branques es pugui salvar. 

Investigació oberta

Després que NacióBerguedà publiqués la primera notícia de l'atemptat aquest dijous, dues patrulles de Mossos d'Esquadra s'han desplaçat al Pla de Campllong per començar la investigació dels fets i buscar alguna reivindicació de l'atac. 

Segons han explicat a aquest diari, de moment no s'ha trobat res i es valoraran totes les opcions viables, fins i tot la que vincula aquesta agressió a l'arbre centenari amb la que hi va haver el 13 de maig del 2014 al Pi Vell. Ara pera ara, la investigació resta oberta i "no es descarta res", han declarat.

Càmeres de vigilància

L'alcalde de Castellar del Riu ha lamentat profundament l'agressió, sobretot perquè durant aquesta setmana i la propera ja s'estava començant a recol·locar la branca amputada del Pi que cita Jacint Verdaguer: "Ens sap molt greu a l'Ajuntament perquè ara, amb tota la il·lusió, anàvem a tornar a posar la branca del Pi Vell". 

A més, ha afirmat que ningú s'esperava que s'atemptés contra el Pi Jove, "ja que queda més amagat i no és tan simbòlic", motiu pel qual no s'hi ha parat tanta atenció. 

A partir d'ara, però, ha assegurat que la clau serà col·locar càmeres de seguretat als dos pins, ja que, malgrat que els Mossos d'Esquadra realitzen controls rutinaris per la zona, aquesta està "molt deshabitada". Solé no ha precisat quan es farà, tot i que ha indicat que serà en breu. 
 

Intenten serrar unes de les branques del Pi Jove

 

Branca del Pi Jove que han intentat serrar Foto: Redacció NacióBerguedà