La residència diu que va denunciar els concerts de Patum per la «falta de garanties» que es fessin a un màxim de 80 decibels

L'Ajuntament ho desmenteix i diu que ningú de Berga Residencial va qüestionar-los res sobre els nivells de soroll. El consistori assegura que ja tenia previst acotar el so a 80 decibels.

Joan Obiols
23 de juny del 2022
Actualitzat a les 19:09h
Escenari dels concerts de la Patum 2022 a la plaça Cim d'Estela.
Escenari dels concerts de la Patum 2022 a la plaça Cim d'Estela. | Joan Obiols
La gerent de Berga Residencial, Sara Malé, ha comparegut aquest dijous en roda de premsa per exposar els fets que van portar la residència a denunciar els concerts de Patum que s'havien de celebrar el passat dijous, divendres i dissabte a la plaça Cim d'Estela. Malé ha assenyalat que la decisió es va prendre perquè l'Ajuntament "no li va garantir que les actuacions complirien amb els 80 decibels de so". Davant això, assegura que va emprendre la via judicial per "assegurar el bon funcionament del centre residencial i la defensa dels drets dels seus usuaris". En aquest sentit, ha insistit que si haguessin tingut les garanties que es complirien amb els 80 decibels -tal com es va fer dijous- no haurien presentat la denúncia.

L'Ajuntament la desmenteix, en declaracions a NacióBerguedà el regidor de Joventut, Isaac Santiago ha assegurat que ningú del centre va demanar-los res sobre la garantia dels 80 decibels de so. El regidor explica que el consistori ja havia previst acotar el so a aquest nivell des de la setmana abans de Patum, concretament el 8 de juny, quan un tècnic de l'Ajuntament va emetre un informe desfavorable a celebrar els concerts a la plaça Cim d'Estela pel so.

Malé també ha narrat que la denúncia que van presentar el dimarts 14 de juny -24 hores abans de l'inici de Patum i 48 hores abans dels concerts- es sustentava per l'informe desfavorable del tècnic municipal que algú de l'Ajuntament va fer-li arribar, però que no ha volgut anomenar. La gerent ha explicat que els advocats de la residència únicament van demanar l'aplicació d'unes mesures que "garantissin l'equilibri entre el desenvolupament dels concerts amb el nivell de soroll adequat i la convivència del centre". Nega així que sol·licités finalitzar-los a la una de la matinada o suspendre'ls, tal com va decretar el jutge.

D'altra banda, Malé també ha declarat que l'Ajuntament va informar Berga Residencial dels concerts en una única reunió, i que van acceptar-los des d'un inici "perquè pensavem que era un format com el que s'havia fet sempre a l'Avinguda del Canal el dissabte de Patum". El regidor Santiago també ho ha desmentit i ha explicat a aquest diari que el consistori va mantenir contacte amb el centre i la seva direcció en nombroses ocasions, a més, recorda que el format de concerts es va presentar públicament el febrer del 2022

Sobre el malestar generat els darrers dies i les pancartes aparegudes a l'exterior del centre, la gerent no li ha volgut donar importància: "Forma part del "run run" de culpabilitzar-nos. Que hi hagi pancartes no m'importa. Demà, si em trobés amb les mateixes circumstàncies, ho tornaria a fer. No m'arrpenteixo d'absolutament res i tinc la consciència molt tranquil·la perquè he garantit la convivència dels usuaris del centre".

Per últim, Malé ha negat que la denúncia contra els concerts vingui motivada pel rebuig de l'Ajuntament a rebaixar el 95% de l'IBI a Berga Residencial: "Són coses diferents i no té res a veure". "Els concerts afectaven la convivència i el funcionament del centre. La rebaixa de l'IBI, en canvi, només ens donava més marge de maniobra per fer coses al centre", ha explicat Malé.
Arxivat a