«La majoria de visitants ens demanen pel raconet del costat de la casa, no pel Pedraforca»

Oriol Baños presideix des del 2019 l'Associació d'Agroturisme i Turisme Rural del Berguedà, que agrupa una cinquantena d'associats i 87 cases rurals

Joan Obiols
23 de juny del 2022
Actualitzat el 25 de juny a la 13:11h
Oriol Baños, president de l'Associació d'Agroturisme i Turisme Rural del Berguedà
Oriol Baños, president de l'Associació d'Agroturisme i Turisme Rural del Berguedà | NacióBerguedà

Oriol Baños, nascut a Cornellà de Llobregat, va decidir traslladar-se a viure al Berguedà després de 10 anys passant els festius i els caps de setmana a Gisclareny, el poble més petit de Catalunya, on el 2004 va obrir la casa rural Rústic Vilella. Explica que un dels motius que el va llançar a fer el pas va ser la necessitat de compartir i mostrar als altres l'encant natural d'aquesta zona de la comarca.

Des del 2019 presideix l'Associació d'Agroturisme i Turisme Rural del Berguedà, que agrupa una cinquantena d'associats i 87 cases rurals. L'entitat assessora el conjunt de propietaris sobre temes legals i administratius que afecten aquest sector de gran importància a la comarca, on s'agrupa el major nombre de cases rurals del país. A continuació, coneixem algunes de les seves característiques i singularitats.

- Les cases rurals se situen en espais amb molt d'encant i aïllades dels grans nuclis de població. És important per atraure els visitants?

- Sí, la majoria dels nostres clients són de Barcelona i de l'Àrea Metropolitana, on la concentració d'edificis i carrers és enorme. A la gent li agrada estar amb una casa aïllada i poder gaudir d'aquest contrast que en el seu dia a dia no tenen. Arran de la pandèmia hem notat un augment dels visitants que abans preferien anar a hotels o càmpings a la costa, i que no havien anat mai de turisme rural, però ara ho valoren per l'espai que disposen a la casa i al seu voltant.

- Quina estada fan?

- La gran majoria reserven per a dues nits de cap de setmana, però quan arriben els grans festius, lloguen les cases per setmanes. Els visitants acostumen a venir amb la idea d'estar-se a casa, utilitzar els serveis que ofereix i gaudir de l'entorn natural més proper amb petites caminades. Nosaltres els informem de les activitats, serveis i restaurants que hi ha a la comarca, però ho utilitzen poc perquè venen amb la idea d'aprofitar l'espai.

- Existeix algun tipus de coordinació amb l'administració o empreses turístiques de la comarca per tal d'oferir aquests serveis i activitats als visitants?

- Sí, de fet hi ha empreses que ofereixen descomptes als nostres clients en moltes activitats de la comarca. Tot i això, costa molt que ho utilitzin, no és un públic molt actiu. En la seva gran majoria prefereix quedar-se a casa.

- Quins són els serveis que ofereix una casa rural?

- Acostumen a tenir habitacions molt ben adequades i espais molt generosos i grans, com els menjadors interiors i exteriors, que es valoren molt positivament per part dels visitants.  També ofereixen barbacoa, piscina i sala de jocs. Algunes tenen un plus amb la zona de spa, wellness i sauna.

- El Berguedà és la comarca del país amb més cases rurals. A què ho atribueix?

- Tenim l'espai i la disponibilitat de masies que s'han anat abandonant o que han estat heretades. Això ha fet que moltes persones provinents del món de la ramaderia que han deixat o reduït la seva explotació hagin trobat en aquests edificis una oportunitat per fer-ne negoci, adequant-les i convertint-les en cases rurals. En altres zones segurament no hi ha l'avantatge de tenir una casa en runes que es pugui arreglar.

- Què esperen de la comarca les persones que visiten el Berguedà?

- El que més els crida és l'atractiu paisatgístic. Tenim un sud i un nord molt diferent, però tots dos tenen un gran encant. Al baix Berguedà hi ha camps i prats espectaculars, en canvi, a la part alta, tenim molta muntanya i zones rocoses. Molts pensen que el Pedraforca és el gran atractiu, però la majoria de visitants ens demanen pel rierol, la font o el raconet que hi ha al costat de la casa on s'allotgen.

"En altres zones segurament no hi ha l'avantatge de tenir una casa en runes que es pugui arreglar"

- I quan marxen, ho fan satisfets?

Sí, acostumen a marxar contents i molts volen repetir. Hi ha gent que quan surt ja reserva per l'any vinent. Tenim molta demanda i persones que volen repetir, i això significa que estem donant un bon servei.

- Faig un salt enrere fins a la pandèmia. Com van tirar endavant les cases rurals amb el tancament i les restriccions?

- No va haver-hi cap altre remei que fer servir estalvis i demanar ajudes. La meitat dels nostres associats tenen alguna cosa de ramaderia, de manera que van agafar-se una mica a això. El nostre sector va patir les conseqüències del primer confinament total, dels municipals i dels comarcals. Sí que vam tenir alguna visita de persones de la mateixa comarca que s'escapaven un cap de setmana a una casa rural, però era esporàdic. Creiem que podíem oferir un entorn segur, sense massificació i controlat amb gent del mateix nucli familiar. Teníem molts condicionants per no ser un problema afegit a la pandèmia.

- La reobertura va fer créixer el nombre de reserves?

- Totalment, quan es va reobrir vam patir un boom de reserves. D'una banda, teníem la gent que ja ens venia abans de la pandèmia, però també vam rebre moltes persones que volien provar per primera vegada aquest tipus de turisme.

"Teníem molts condicionants per no ser un problema afegit a la pandèmia"

- Durant la pandèmia també va créixer el fenomen de les festes il·legals en cases rurals. S'ha aturat?

- Ara fa dies que no en tenim notícies. En aquell moment hi havia l'oci nocturn tancat i alguns veien en les cases rurals una oportunitat per fer festa. Els qui ho feien actuaven per tota Catalunya amb un modus operandi molt sofisticat i controlat, ens muntaven una discoteca dins les cases i fins i tot cobraven entrada. En molts casos ni pagaven perquè feien transferències falses. Treure'ls era complicat perquè tenien un contracte amb permís d'entrar a la casa. Per sort, ja no ho patim de la mateixa manera, però hi seguim exposats. Els Mossos ens diuen que hem d'anar molt amb compte a rebre l'ingrés abans de donar les claus i a controlar els DNI de tots els allotjats.

- Quin és el perfil de turista que rep?

- El més comú és el familiar amb infants. De vegades ens visiten ciclistes o corredors que venen a entrenar-se o a competir, però no representen el nostre gran públic. De zones veiem com la majoria venen de Barcelona i l'Àrea Metropolitana, però des de la pandèmia hem notat un augment de visitants d'altres punts del país.

- Hi ha dates i esdeveniments claus al calendari que disparin l'ocupació?

- La Setmana Santa o quan hi ha un pont. A l'agost també tenim molta demanda i freguem el 100%. Una altra època bona és la de tardor, els caps de setmana tenim el turisme de bolets. També rebem moltes reserves per les festes de Nadal amb les trobades familiars.

"A l'agost ens aproparem al 100% d'ocupació"

- I la Patum?

- No observem que sigui un punt fort ni significatiu. Creiem que el cap de setmana es reserva perquè és estiu, però no perquè sigui Corpus. Molt poca gent reserva de dimecres a diumenge.

- Com preveu l'estiu?

- De moment s'omple a bon ritme, però veiem que després de la pandèmia la gent acostuma a anar a última hora. Els caps de setmana de juny i juliol ja estem a un 85% d'ocupació, a finals de juliol tenim nombroses reserves, i l'agost ja frega entre el 65-70%. Pensem que anirà en augment i que ens aproparem al 100%.