Intenten serrar unes de les branques del Pi Jove

L'atemptat recorda el del passat 13 de maig del 2014 al Pi de les Tres Branques | Els fets són recents perquè encara hi ha serradures al voltant de l'arbre

Aida Morales
11 de juny del 2015
Actualitzat a les 14:32h
Intenten serrar el Pi Jove
Intenten serrar el Pi Jove

El Pi Jove, situat a uns 200 metres cap al sud-est del Pi de les Tres Branques, al municipi de Castellar del Riu, ha patit aquests darrers dies un altre atemptat. Segons ha pogut saber NacióBerguedà, algú ha volgut tallar una de les seves tres branques amb una serra, tot i que no ho ha aconseguit. A l'arbre, però, es poden constatar les ferides recents, justificades per les serradures que s'acumulen al seu voltant.

El Pi Jove, tradicionalment considerat com el pi successor, veu de la tradició de l'independentisme més radical dels anys 80, i va esdevenir un símbol de lluita pel Moviment de Defensa de la Terra (MDT) i dels Comitès de Solidaritat amb els Patriotes Catalans. Més recentment, l'Esquerra Independentista del Berguedà se l'ha fet seu, com un dels punts on, cada any, es realitza l'acte polític de la Candidatura d'Unitat Popular, el Casal Panxo i ARRAN, durant l'aplec del Pi de les Tres Branques. No obstant això, la tradició d'adorar l'arbre ve d'antic, i el 1810 ja se'n parla en alguns escrits.

A gairebé un mes del proper Aplec, que serà el diumenge 19 de juliol, aquest atemptat recorda inevitablement el que hi va haver l'any passat al Pi Vell. Va ser la nit del 13 de maig, quan uns encara desconeguts van serrar una de les tres branques d'aquest pi roig, considerat des del 20 d'octubre del 1987 arbre monumental de Catalunya. 

Davant d'aquest fet, l'Ajuntament de Castellar del Riu, amb el suport de diverses institucions catalanes, està treballant per recol·locar, mitjançant un seguit de nervis exteriors creuats, la branca serrada, i espera poder tenir l'arbre reconstruït abans de l'Aplec. Pel que fa als autors d'aquests primers fets, els Mossos d'Esquadra van explicar que la investigació era "complexa" i que una unitat especialitzada hi estava treballant. 
 

Per a més informació: El Pi Jove podria perdre una de les tres branques a causa de l'atemptat

 

Branca del Pi Jove que han intentat serrar Foto: Redacció NacióBerguedà

 

Pi Jove amb les marques de serra Foto: Redacció NacióBerguedà