La Guita Grossa fa l'últim salt de Lluïment amb els guitaires a dins i coronada amb flors

La iniciativa s'emmarca dins els actes de la comparsa per commemorar els 400 anys d'història

Joan Obiols
19 de juny del 2022
Actualitzat a la 13:11h
Els guitaires dins la Guita Grossa coronada amb flors.
Els guitaires dins la Guita Grossa coronada amb flors. | Joan Obiols
La Guita Grossa ha fet el darrer salt de Lluïment de la Patum 2022 commemorant els seus 400 anys d'història. La iniciativa ha consistit a fer un salt amb els guitaires a dins la Mulassa, que duia una corona amb flors, tal com va fer a la primera Patum de Lluïment. Milers de persones s'han apropat aquest migdia a la plaça de Sant Pere per viure l'últim dia del Corpus.

La comparsa de la Guita Grossa ha celebrat durant aquests5 dies de Patum els seus 400 anys amb diversos actes, com ara el salt de dijous de Lluïment acompanyada de la Guita Infantil i coronada amb flors o el salt posterior en solitari i amb música durant la Patum Completa. Els dies previs a la festa, la Guita també va organitzar un passacarrers que va recórrer el Passeig de la Indústria acompanyada de totes les Guites Grosses de la ciutat: la Patum, la Pietat, la Patum Infantil i la Patum de la Llar.
 

L'alcalde Ivan Sànchez beu de la bota de la Guita Grossa durant la Patum de Lluïment. Foto: Joan Obiols


La Guita Grossa data del 1621, antigament se l'havia anomenat Mulassa, Mulafera i Mulaguita. És un dels elements més antics i singulars de la Patum. És, juntament amb els Plens, un dels personatges únics al món, ja que la seva forma arcaica de Mulassa forma part d'un element únic dins el bestiari festiu dels Països Catalans i del món. L'any 1890, en ple procés de potenciació de la Patum, es va incorporar la Guita Xica, coneguda popularment com la Boja. Les Guites són les úniques figures de la Patum que continuen saltant exclusivament al so del Tabal.




 
Arxivat a