Berga escurça els concerts de Patum d'aquest dijous per adaptar-se a la sentència d'un jutge

El consistori seguirà explorant totes les vies per celebrar les barraques de divendres i dissabte amb l'horari previst inicialment

Joan Obiols
16 de juny del 2022
Actualitzat a les 18:48h
Concerts de la Patum
Concerts de la Patum | Ajuntament de Berga
L'Ajuntament de Berga anuncia que escurça els concerts de Patum d'aquest dijous a la plaça Cim d'Estela fins a la 1 de la matinada per donar compliment a les mesures cautelars dictades per un jutge, que obliguen a reduir l'horari previst de les barraques de Patum i l'emissió acústica als 80 decibels. L'altra opció era suspendre'ls. Des del consistori asseguren que seguiran explorant totes les vies per poder allargar els concerts de divendres i dissabte tal com estava previst en un inici. De totes maneres, tenen la mà estesa de tots els grups per readaptar-se a les noves mesures, segons ha explicat l'alcalde Ivan Sànchez.

La sentència arriba després que Berga Residencial, la residència de gent gran situada al voltant de la plaça Cim d'Estela que va obrir portes el 2021, hagi denunciat el consistori pel soroll dels concerts en aquest emplaçament que podrien afectar de manera "perjudicial" el centre. Anteriorment, l'emplaçament acollia les atraccions més voluminoses de la festa.

Per la seva banda, Ivan Sànchez ha assegurat que Berga celebrarà els concerts de Patum programats per aquest dijous, divendres i dissabte de Corpus. En aquest sentit, s'està treballallant en la retirada de les mesures cautelars aplicades pel jutge que obliguen a suspendre els concerts o escurçar-los fins a la 1 de la matinada, com a màxim. En aquest procés també s'hi ha implicat el Departament de Presidència de la Generalitat de Catalunya, que estudia les vies per revertir les mesures.

La tria de la plaça Cim d'Estela com epicentre dels concerts s'ha fet, principalment, per motius de seguretat. "És una zona molt àmplia, que pot acollir una gran afluència de públic sense perill" ha dit Sànchez. De fet, l'emplaçament havia rebut la validesa per part de Mossos d'Esquadra, la Policia Local i el Departament d'Interior. 

La readaptació de l'horari obliga a suspendre l'actuació de PD Siles, prevista per a les 2.45 hores de la matinada. El grup Xiula no pateix canvis. Sí que ho fa Smoking Souls, que començarà a les 20 hores en comptes de les 21.30 hores; El Diluvi, que ho farà a les 22 hores en comptes de les 23 hores, i Doctor Prats, que passarà de les 00.45 hores a les 23.30 hores.
 

Nou horari dels concerts de dijous de Patum Foto: Ajuntament de Berga


Sentència cautelar a última hora
El Jutjat Contenciós Administratiu número 10 de Barcelona va emetre una sentència cautelar aquest dimecres a la tarda, que ordena suspendre la realització dels concerts de Patum programats a la Plaça Cim d'Estela entre dijous, divendres i dissabte de Corpus. Tanmateix, obre la porta a celebrar-los si s'escurcen com a màxim fins a la 1 de la matinada amb un limitador acústic de 80 decibels.

La decisió s'ha près després que Berga Residencial, la residència de gent gran situada a la plaça Cim d'Estela, hagi demanat la mesura cautelaríssima de suspendre les barraques de Patum atenint-se a l'informe desfavorable del tècnic del consistori que aconsellava un canvi d'ubicació pels "perjudicis" que podrien provocar les emissions sonores.

A banda, hi ha un informe encarregat pel propi Ajuntament a l'empresa Noizu Consulting que també desaconsella situar els concerts a la plaça Cim d'Estela per l'elevada emissió sonora que s'emet contra la façana de la residència, de 94 decibels. La llei estableix un màxim de 80.

La regidoria de Patum i la de Joventut van explicar en un primer moment a NacióBerguedà que la sentència els havia arribat a mitja tarda i que, des de llavors, "estan treballant per trobar solucions". El consistori assegura que anteriorment s’havia informat els veïns de la zona, l'Hospital de Berga i la residència, i que ho havien rebut de manera "propositiva i favorable". Els regidors desconeixien la denúncia i s’han mostrat sorpresos amb la maniobra i la sentència d’última hora.

És la primera vegada a la història que l'Ajuntament de Berga organitza unes barraques de Patum amb actuacions de 15 grups musicals de renom d'arreu dels Països Catalans durant 3 dies. Entre els més sonats, destaca Brams, Smoking Souls, Doctor Prats o la Fúmiga, entre altres. Concretament, la programació preveia espectacles musicals dijous, de les 21.30 hores a les 4.15 hores; divendres, de les 22 hores a les 4.15 hores, i dissabte, de les 21.30 hores a les 5.45 hores. 
Arxivat a