Com has de vestir durant la Patum per no prendre mal?

És necessari portar camisa de màniga llarga i cotó, mocador, barret i un calçat resistent

Joan Obiols
13 de juny del 2022
Actualitzat el 14 de juny a la 13:21h
Passacarrers de Patum de dimecres a la nit (arxiu).
Passacarrers de Patum de dimecres a la nit (arxiu). | NacióBerguedà
Berga s'endinsa aquest dimecres en cinc dies d'embogiment per la Patum. La festa berguedana per excel·lència se celebra aquest any, entre el 15 i 19 de juny, sota un ambient de màxima eufòria per la represa després de dos anys d'aturada per la pandèmia.

Per participar-hi cal anar vestit i calçat adequadament, ja que és necessari protegir-se del foc i les aglomeracions. Així, és necessari portar camisa de màniga llarga i cotó, mocador, barret, calçat resistent i ulleres de protecció per als ulls, si s'escau.

Les motxilles molesten i dificulten el funcionament de la festa, de manera que l'Ajuntament prohibeix la seva entrada a la plaça de Sant Pere i demana evitar-les durant els passacarrers. Per seguretat, també es prohibeix l'entrada d'objectes o envasos de vidre, plàstic i llaunes a la zona de Patum durant el desenvolupament de la festa.

Saltar els Plens
Per saltar els Plens cal tenir present que no és res semblant a un correfoc. Si un no ha vist mai com es desenvolupa, el millor és no entrar-hi i esperar a fer-ho en la següent ocasió. Cal deixar lliures totes les entrades i sortides de la plaça i, especialment, quan es demani un ampli corredor des de sota el Tabal fins a l’Ateneu.

Un cop ha començat el salt no es pot sortir de la plaça, es volta per tot l'espai de la plaça seguint el sentit contrari de les agulles del rellotge. Es recomana saltar sempre en parella o màxim tres persones per evitar la formació de cadenes i grups grans. En tot moment, cal respectar el Ple i el seu acompanyant. Ambdós hauran de girar sobre ells mateixos i, per tant, cal posar-los-hi el més fàcil possible. 

En cas d'accident, s'encendrà una bengala d'un color diferent del foc dels Plens i s'aturarà la música. Si un es troba en aquesta situació, ha de quedar-se quiet al lloc on es trobi i seguir les indicacions de les persones encarregades. 
 

Indicacions per una Patum segura. Foto: Aj.Berga

Arxivat a