Lacetània Teatre

El públic aplaudeix l’obra sobre l’exbisbe de Solsona

"#Lodelbisbe" una irreverent història d'amor amb regust solsoní que no deixa a ningú indiferent

Públic a la porta del teatre esperant entrar | Ramon Estany
per Ramon Estany, Solsona | 12 de juny de 2022 a les 16:25 |
La companyia de teatre solsonina, Lacetània Teatre, dirigida per l’actor Aleix Albareda, ha posat damunt l’escenari la història d’amor de l’exbisbe Xavier Novell i la psicòloga i escriptora Sílvia Caballol. L’obra, que porta per títol "#Lodelbisbe" estrenada aquest dissabte al vespre, i amb tant d’èxit de públic que ha esgotat les 6 funcions programades i n’ha calgut afegir una setena, ha despertat una gran expectació.

L’argument aprofita l’exorbitat ressò mediàtic que va generar la notícia de la renúncia del bisbe de Solsona per amor, de fet, els actors, a l’inici de l’obra, repeteixen en cantarella les paraules “És molt gros”, una expressió que va còrrer per Solsona durant aquelles setmanes i que expressava el fet inèdit que s’estava vivint dins l’Esglèsia.

 

La sala té capacitat per 90 espectadors Foto: Ramón Estany


Si bé, el bisbe és el protagonista de l’obra, només té un paper actiu al principi, quan en un hilarant diàleg, s’enamora de l’escriptora. A partir d’aquí, prenen l’escenari la jerarquia de l’Esglèsia, que, convençuda que el bisbe i l’escriptora estan posseïts pel dimoni, maldaran per fer d’una forma entre còmica i irònica, un exorcisme. Però al final, el bé i l’amor triomfen, i, Novell, com un super heroi, fa fora els exorcistes, i es queda al costat de l’estimada i cuidant una bessonada.

 

Arribada de l'exorcista Foto: Ramón Estany


En declaracions a NacioSolsona, Aleix Albareda reconeix que no s’esperven el rebombori que s’ha generat al voltant de l’obra, especialment per l’allau de mitjans que n’han parlat, “em vaig passar tot el dia al telèfon”, comenta. Així, es van esgotar les entrades de les quatre funcions programades inicialment, obligant a la companyia teatral, Lacetània Teatre, a afegir dues funcions més el 24 i 25 de juny al vespre, que també han penjat el cartell de ple en poques hores. Finalment, s’ha incorporat una funció extra, el dia 25 a les 6 de la tarda, i aquesta encara té entrades disponibles a la plataforma Entrades Solsonès. El Tatrau  és una petita sala adaptable de teatre, amb una capacitat de 90 seients, per aquesta obra en concret.
 

Els bisbes, preocupats per la decisió de Xavier Novell Foto: Ramón Estany


Albareda explica que l’obra, s’ha fet en un temps tan ràpid que encara sobre la marxa n’estan fent millores i petits canvis. El dia abans de l’estrena, es va fer l’assaig general, amb bona reacció de la gent, amb tots els actors junts alhora per primera vegada .
 

Una recreació d'un exorcisme Foto: Ramón Estany


Per l’actor i director de teatre solsoní, la gent sortirà del teatre rient. “Potser algú ens dirà que troba a faltar informació del bisbe, però es que en cap moment hem dit que donariem alguna informació nova. Podria ser, en tot cas, que vingui el mateix Xavier de públic, és una possibilitat.” rebla.
 

La recreació de l'exorcisme ha estat molt treballada Foto: Ramón Estany


I a la sortida, aquest dissabte, els espectadors intercanviaven impressions sobre l’obra. Tots destacaven que s’els ha fet curta, i que s’ho han passat molt bé, com el Jaume, d’Oliana, que s’ha fet un fart de riure, elogiant també el caràcter acollidor de la sala, i la proximitat entre públic i actors. El Toni, d’Olius, també reconeix que es una obra molt enginyosa i divertida.
 

Els actors, saludant al final de l'obra Foto: Ramón Estany

 

Participació