La Patum de la Llar estrena la primera Guita adaptada

La figura incorpora quatre potes amb rodes que faciliten el seu ús i transport

Joan Obiols
07 de juny del 2022
Actualitzat a les 19:59h
Membres de la comparsa de la Guita de La Patum de la Llar durant un assaig
Membres de la comparsa de la Guita de La Patum de la Llar durant un assaig | Joan Obiols
La Patum de la Llar ha presentat la primera Guita adaptada de la història. Es tracta de la incorporació de quatre potes amb rodes a la Guita Grossa de la Llar per facilitar-ne el transport i l'ús. D'aquesta manera, poden participar-hi alumnes que no podien fer-ho pels problemes que generava el fet de carregar a l'espatlla el pes de tota l'estructura. L'actuació ha estat finançada per l'Ajuntament de Berga amb una aportació de 1.000 euros.

La nova Guita s'ha presentat aquest dimarts a la tarda a l'Escola de la Llar Santa Maria de Queralt, aprofitant un assaig de La Patum. Des de fa setmanes, els alumnes i els professionals del centre treballen intensament en l'organització de la festa, que se celebrarà el pròxim dimarts, 14 de juny, a les 18.30 hores. En l'acte de presentació hi han assistit diversos membres de la comparsa de la Guita Grossa de La Patum i la regidora de la festa, Roser Valverde.

Per la seva banda, Valverde ha remarcat la voluntat de seguir treballant perquè la Patum arribi a tothom i hi pugui participar qualsevol persona. També ha defensat la necessitat d'avançar en la línia de convertir-la en una festa "inclusiva". De fet, un dels objectius de la Llar és renovar i adaptar progressivament les figures de la festa. Enguany, a part de l'actuació de la Guita, s'han fet millores als Gegants, amb la incorporació d'un suport intern que protegeix el cap dels membres de la comparsa quan els fan ballar, i als Nans, amb l'eixamplament dels caps.

"Volem seguir millorant i mantenint els vestuaris que també son patrimoni de la ciutat", ha assenyalat la gerent de la Fundació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà, Ester Comella. Una novetat que treballen i que volen incorporar aviat és una cadira de rodes adaptada amb un Cavallet, però és una "actuació complexa" que requereix temps per fer-ho, ha dit Miguel Buzemas, membre de la comissió de La Patum de la Llar. 

La comparsa de la Guita Grossa "ha apadrinat" la Guita adaptada i ha anunciat que participarà en el passacarrers i salts de Guites del pròxim dissabte 11 de juny, organitzats per la mateixa comparsa amb motiu del 400è aniversari. L'acte començarà a les 19 hores a la plaça Cim d'Estela de Berga.
Arxivat a