Inaugurada la segona edició de Firhàbitat a Avià

L'organització presenta "El Manifest d'Avià" que busca el consens entre diferents agents per desenvolupar actuacions constructives i d'edificació que tinguin present la bioconstrucció i l’eficiència energètica

Joan Obiols
03 de juny del 2022
Actualitzat a les 18:18h
Joan Obiols
Joan Obiols | L'avinguda Francesc Macià acull la zona d'expositors
Aquest divendres al matí s'ha donat el tret de sortida a la segona edició de Firhàbitat, la fira de la bioconstrucció i l'eficiència energètica que acull Avià des d'aquest divendres i fins diumenge. Enguany, el certamen se centra en la millora la salut de l'hàbitat i la reducció del consum energètic. Des de l'organització s'ha fet una passa endavant en el format, que creix en nombre d'expositors, espais, activitats, tallers i exhibicions. La inauguració d'aquest matí ha estat encapçalada per l'alcaldessa d'Avià, Patrocini Canal; la diputada de Desenvolupament Econòmic de la Diputació de Barcelona, Eva Menor; la delegada del Govern a la Catalunya Central, Rosa Vestit; el director de l'Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire, i el president de l'Associació Comarcal d'Empresaris del Berguedà, Josep Maria Serarols, entre altres.
 

Les autoritats polítiques i representants de l'organització durant la inauguració. Foto: Joan Obiols


El programa de la Fira ha arrencat a primera hora del matí amb la celebració de conferències sobre l'ús de fibres naturals en el mercat de la construcció, tallers d'hermeticitat i de tècniques de construcció amb terra, i el muntatge per part del Gremi de Fusta i Moble del Pont Arquato de Da Vinci. Paral·lelament, s'ha celebrat l'acte de benvinguda a les autoritats, que han visitat el conjunt del recinte. Un dels atractius ha estat la demostració de resistència del Pont Arquato, amb el pas d'una furgoneta Berlingo per damunt de la infraestructura sense cap problema. L'estructura es mantindrà durant tot el cap de setmana i es repetiran les proves davant els visitants. El passeig de les autoritats també les ha portat a visitar els diferents espais d'expositors, passant per la zona del pàrquing de l'Ateneu i l'avinguda de Francesc Macià, on hi ha instal·lades una cinquantena de parades d'empreses i professionals del sector de la bioconstrucció i l'eficiència energètica. 
 

La furgoneta Berlingo completant amb èxit la prova de resistència del pont. Foto: Joan Obiols
 

El Pont Arquato muntat a la fira. Foto: Joan Obiols
 

El Manifest d'Avià
Coincidint amb la inauguració del certamen s'ha presentat el Manifest d’Avià, un document que busca el compromís i el consens entre les administracions, empreses, associacions i particulars per desenvolupar un model d'actuacions que tingui present la bioconstrucció i l’eficiència energètica. El text ha estat impulsat des de l'organització de Firhàbitat, encapçalada per l'Associació Comarcal d’Empresaris del Berguedà, l'Ajuntament d'Avià i l'Institut Espanyol de Baubiologie.

El manifest recull el compromís pel desenvolupament d'actuacions constructivesid'edificació on es tinguin en compte el model de la bioconstrucció, el foment de l’eficiència energètica, potenciar l'economia circular, col·locar la salut de les persones al centre, fomentar la col·laboració entre agents per desenvolupar estratègies en comú, o fomentar la formació relacionada amb aquests objectius, entre d’altres.

La presentació de la proposta s'ha fet aquest divendres al matí durant la primera presa de contacte amb els expositors. El principal propòsit és que en els pròxims dies, aquest manifest trobi el consens d’empreses, professionals, administracions, associacions i d’altres col·lectius, presents o no a Firhàbitat, amb el fi de treballar conjuntament per a una societat més sostenible i on es tinguin en compte els valors esmentats. 
 

Expositors a la zona de l'avinguda Francesc Macià. Foto: Joan Obiols
 

Creix la proposta d'activitats
La segona edició de Firhàbitat presenta nombroses novetats, amb la introducció d'una gran proposta de tallers, exhibicions, demostracions i activitats infantils que aquest 2022 guanyen terreny amb la voluntat d’oferir unavisió més àmplia als visitants, traslladant l'activitat de la fira més enllà de la zona d'expositors i donant protagonisme a espais com l'escola d'Avià, al pàrquing de davant de l'Ateneu o la plaça de davant l'Ajuntament, entre altres. A part, aquest dissabte s'oferirà per primera vegada el sopar-networking a peu dret amb els expositors, la comissió organitzadora de Firhàbitat, els exalumnes i els professors de l'Institut Espanyol de Baubiologie i tots els empresaris, professionals i públic que s’hi vulgui sumar. El conjunt de la programació es pot consultar en aquest enllaç.

Firhàbitat 2022 compta amb un pressupost total que ronda entre els 70.000 i els 80.000 euros, un augment significatiu respecte als 50.000 - 60.000 euros de l'anterior edició. L'Ajuntament d'Avià, atorga una partida de 30.000 euros, l'Agència del Desenvolupament del Berguedà inverteix entre 15.000 - 19.000, el Departament d'Acció Climàtica i el Consell Comarcal hi destinen 15.000 euros cadascuna de les parts. A banda, la fira compta amb el suport econòmic dels expositors, d'una llarga llista d'anunciants i patrocinadors.